Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

09 januari 2004

Nr. 04/003

Universitair Medische Centra willen zieke werknemer sneller aan de slag helpen


De Universitair Medische Centra en Academische Ziekenhuizen willen zieke medewerkers sneller aan de slag helpen. Het ziekteverzuim in de sector moet binnen drie jaar met twintig procent verder dalen. Om dit mogelijk te maken worden verschillende maatregelen genomen en hulpmiddelen aangeboden om de psychische en lichamelijke belasting van het personeel te verminderen. Een half procent van de werkplekken wordt ingericht om terugkeer van zieke werknemers te vergemakkelijken.

Dit staat in het arboplusconvenant voor de Universitair Medische Centra en Academische Ziekenhuizen. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vertegenwoordigers van de Vereniging van Academische Ziekenhuizen, de Ambtenaren Centrale Overheids Personeel, de Christelijke Centrale Overheids- en Onderwijs Personeel, het Ambtenarencentrum/Algemene Federatie Zorgsector en de Centrale voor Middelbaar en Hogere Functionarissen hebben het convenant vandaag ondertekend.

Het arboplusconvenant is een vervolg op het onlangs afgelopen convenant voor de Academische Ziekenhuizen. Het kabinet heeft geld beschikbaar gesteld om aanvullingen op oude convenanten en nieuwe convenanten te sluiten waarin meer nadruk ligt op vermindering van ziekteverzuim en WAO-instroom. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor 2005 en 2006 ruim 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van dit convenant. De Universitair Medische Centra en de Academische Ziekenhuizen en de sociale partners dragen 4 miljoen euro bij. In de sector werken in totaal ongeveer 50.000 mensen.

In het convenant wordt een aantal maatregelen aangekondigd. Zo komen er meer coaches die medewerkers training en advies kunnen geven over de vermindering van lichamelijke en psychische belasting. Ook krijgt het personeel een cursus om beter om te gaan met arbeidsrisico s als RSI of geweld op de werkvloer. In totaal worden tienduizenden medewerkers getraind. In het kader van het eerder afgesloten arboconvenant zijn in totaal 180 coaches opgeleid die medewerkers begeleiden om beter om te gaan met lichamelijke belasting. In totaal zijn 3500 verpleegkundigen getraind. Ook zijn er trainingen ontwikkeld om de psychische belasting voor medewerkers te verminderen. Er is speciale pauze-software geïnstalleerd en in totaal hebben 1200 medewerkers een RSI-training gevolgd. Daarnaast is een begin gemaakt met voorlichting over het werken met gevaarlijke stoffen zoals cytostatica. Hiervoor is een speciaal e-learning - programma via de website ter beschikking gesteld.

---


Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Vereniging van Academische Ziekenhuizen, de Ambtenaren Centrale Overheids Personeel, de Christelijke Centrale Overheids- en Onderwijs Personeel, het Ambtenarencentrum/Algemene Federatie Zorgsector en de Centrale voor Middelbaar en Hogere Functionarissen.