Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

Afwijzen grotestedentoeslag verpleegsters is onbegrijpelijk (februari 2003)
Patiënt beter af door efficiëntere verwijzing

Ziekenhuizen en huisartsen in Amsterdam en Amstelveen werken met Agis Zorgverzekeringen en de regiovertegenwoordiging vanuit Zorgverzekeraars Nederland (ZN/KPZ) aan de verbetering van de samenwerking. Gezamenlijke inspanningen en financiering hebben ertoe geleid dat nu, drie jaar na de aanvang van het 'verwijsproject' positieve resultaten zijn behaald, die door alle partijen zeer worden gewaardeerd.

In de kern zijn de verwijzingen van huisarts naar ziekenhuis gestandaardiseerd, waardoor de patiënt in het ziekenhuis beter en efficiënter geholpen wordt. Agis (ontstaan uit fusie van ZAO met Anova en Anoz) heeft het project mede financieel ondersteund. Onderlinge afspraken tussen huisartsen en specialisten leiden namelijk tot betere communicatie en efficiëntere zorgverlening en dus tot meer kwaliteit en tevreden patiënten.

In één ziekenhuis is een gestandaardiseerd verwijssysteem ingevoerd. Het grote voordeel van dit gestandaardiseerde verwijssysteem is dat de huisarts combinatieafspraken kan maken in het ziekenhuis, waardoor patiënten niet telkens terug hoeven te komen. Ook het ziekenhuis kan hierdoor de zorgverlening veel efficiënter inrichten. Binnenkort zullen enkele grote aanbieders van huisartseninformatiesystemen de 'Amsterdamse verwijsbrief' inbouwen in hun systeem. In ieder geval zal deze verwijsbrief dan verspreiding in het land krijgen. Voor patiënten met oogklachten is een aparte verwijsbrief gemaakt, waar ook de opticiens en contactlenzenspecialisten in de stad bij zijn betrokken. In de stadsdelen waar men al werkt met deze oogheelkundige verwijsbrief, verwijst bijna 100% van de huisartsen op deze manier. De informatie is eenduidig en helder zodat de patiënt veel beter geholpen wordt.

In het project "werken met verwijsafspraken voor de algemene Inwendige Geneeskunde", is in één van de ziekenhuizen al geëxperimenteerd met het faxen van de verwijsbrief, nog voordat de arts de patiënt op het spreekuur heeft gezien. Voordelen voor de arts en de patiënt is dat de benodigde informatie al beschikbaar is, de arts eventueel extra informatie op kan vragen en dat de patiënt in een geschikt spreekuur ingepland kan worden. Met name voor de patiënten waarvan de huisarts vindt dat ze urgent in het ziekenhuis gezien moeten worden, is dit een duidelijke verbetering.

Na deze positieve projectresultaten gaan ziekenhuizen, huisartsen en Agis gezamenlijk de verbetering rond de verwijzingen verder invoeren en uitbreiden. Het levert immers een goede bijdrage aan een betere gezondheidszorg in Amsterdam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sabine van Aken, communicatieadviseur Agis Zorgverzekeringen, telefoon 030-2122432 of met Margriet van Dijk, PR-functionaris SIGRA, telefoonnummer 020-5128888.