Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

VNG reactie op ZEMBLA-uitzending rondom problemen bij invoering C2000 (09/01/04)

De VNG ondersteunt de komst van C2000, en heeft dan ook, na een ledenraadpleging, op 2 december 2003 de intentieverklaring C2000 ondertekend. Tevens heeft de VNG meegewerkt aan het opstellen van een spoorboekje dat de belangrijkste knelpunten in beeld brengt en een stramien voor oplossingen biedt.

Uitgangspunt hierbij is dat de planning niet heilig is, als op 1 januari 2005 de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, kan er geen sprake zijn van invoering. De VNG wil wel dat het systeem zo spoedig mogelijk operationeel is, mede omdat de oude analoge netwerken zijn opgebruikt.

Dat veel particuliere eigenaren nog niet op de hoogte zijn van de door hen aan te brengen en te bekostigen apparatuur ligt aan de communicatie van het ministerie rondom het project C2000. Over het algemeen was de communicatie naar de buitenwereld slecht. Dit heeft er toe geleid dat vorige jaar voor het overleg met o.a. de gemeenten een Strategisch Bestuurlijk Overleg is ingesteld, waarbij de VNG wordt vertegenwoordigd door dhr. Deetman (voorzitter VNG), Mevr. Brouwer-Korf (vice-voorzitter VNG), dhr. Bandell (burgemeester Dordrecht) en dhr. Schrijen (burgemeester Venlo).

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft nu, om dit probleem op te lossen een speciaal team opgericht.