Ministerie van Defensie


---


---

foto: Hr.Ms.Rotterdam en een Lynx helikopter schieten een boot met vluchtelingen te hulp (Koninklijke Marine)

Hr.Ms. Rotterdam schiet vluchtelingen te hulp

8-1-2004 15:50:00

Hr.Ms. Rotterdam verleent momenteel hulp aan het in nood verkerend vluchtelingenschip By El Shaddei. Het schip kampt al drie dagen met motorproblemen voor de kust van Liberia.

De By El Shaddei, varend onder Nigeriaanse vlag, was met 275 voornamelijk Liberiaanse vluchtelingen onderweg van Ghana naar Monrovia. De vluchtelingen zijn afkomstig uit een Ghanees vluchtelingenkamp en zouden weer naar Liberia terugkeren. Het schip raakte echter in de problemen, nadat de voortstuwing uitviel. In de drie dagen hierna, raakte de voedsel- en watervoorraad uitgeput, waarop op verzoek van de VN de hulp van Hr.Ms. Rotterdam werd ingeroepen.

Na aankomst bij de By El Shaddei heeft een medisch team van Hr.Ms. Rotterdam het schip bezocht. Enkele van de opvarenden, waaronder een aantal zwangere vrouwen en ongeveer tachtig kinderen, zijn voor uitdrogingsverschijnselen behandeld. Ook is er voedsel en water uitgereikt. Vervolgens is een technisch team aan boord gegaan om de voortstuwingsproblemen op te lossen. In de komende uren zal blijken of deze reparatie gaat lukken of dat er andere vervolgacties zullen volgen. In Monrovia staat een team van UNHCR gereed om zich over de vluchtelingen te ontfermen (foto's: Koninklijke Marine). foto: Hr.Ms.Rotterdam tijdens de hulpactie vanuit de Lynx helikopter gezien (Koninklijke Marine)