Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: TechnoPartner actieprogramma voor verbetering technostartersklimaat
Nummer: 438

Datum: 09-01-2004


Op vrijdag 9 januari hebben staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken en minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het actieprogramma TechnoPartner 'Van Kennis naar Welvaart' naar de Tweede Kamer gestuurd. Het actieprogramma zet in op de verbetering van het technostartersklimaat in Nederland. In vergelijking met het buitenland blijft het aantal spin-offs vanuit kennisinstellingen achter. "De kwaliteit van de publiek gefinancierde kennis is hoog, maar toch wordt deze kennis niet of onvoldoende benut. Hierdoor maken we in ons land onvoldoende gebruik van het vernieuwingsvermogen van technostarters", aldus staatssecretaris Van Gennip.


De ambitie van het actieprogramma is om van Nederland een land te maken waarin het gewoon is dat onderzoekers en (beta)studenten een eigen bedrijf beginnen en waarin het voor kennisinstellingen en bedrijven vanzelfsprekend is technostarters te stimuleren. Voor durfkapitalisten moet het vanzelfsprekend worden om in technostarters te investeren. Om deze ambities te realiseren bevat het actieprogramma TechnoPartner een pakket van samenhangende, concrete acties:


- TechnoPartner Seed faciliteit, zodat technostarters in hun kapitaalbehoefte kunnen worden voorzien.
- TechnoPartner Subsidieregeling KennisExploitatie (SKE) met als doel dat wetenschappelijke kennis sneller wordt benut door technostarters van binnen en buiten de kennisinstelling. Als onderdeel hiervan wordt potentiële technostarters financiële armslag geboden. Ook zullen universiteiten worden gestimuleerd het octrooibeleid te professionaliseren.
- TechnoPartner-platform i.o. dat informatie en expertise zal bieden en dat continu inventariseren en agenderen van de knelpunten van technostarters tot doel heeft.


Technopartner is een generiek en vooral flexibel programma dat invulling geeft aan de stroomlijning van het technostartersbeleid. Technopartner neemt de plaats in van initiatieven als Twinning, Dreamstart en Biopartner. Het actieprogramma versterkt en bouwt verder op wat er met deze initiatieven reeds is bereikt.


De acties worden versterkt met institutionele vernieuwingen waarmee de ondernemingszin in onderwijs- en kennisinstellingen gestimuleerd wordt. Zo zullen er mogelijkheden worden geboden om in het onderwijs meer met ondernemerschap in aanraking te komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de valorisatietaak van universiteiten, en om ondernemerschap een plaats te geven in het curriculum en lerarenopleidingen. Voor deze vernieuwingen ligt het voortouw bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De verbetering van het technostartersklimaat vindt plaats tegen de achtergrond van de internationalisering van de economie. Het streven is daarbij dat het TechnoPartner-programma binnen Europa een prominente rol inneemt.


Op de begroting van het ministerie van Economische Zaken is vanaf 2004 een budget oplopend tot structureel ¬ 25 miljoen per jaar met ingang van 2007 beschikbaar voor de operationele pijler. De oploop van dit budget is naar rato van de oploop van het beschikbare budget in de kennisenveloppe. In de jaren voorafgaand aan 2007 wordt daarnaast ook geput uit de middelen die op de EZ-begroting reeds beschikbaar zijn voor technostartersbeleid. Voor 2004 en 2005 is de verplichtingenruimte circa ¬ 10 miljoen euro per jaar en voor 2006 circa ¬ 7 miljoen euro. Het exacte verloop van de kasmiddelen voor TechnoPartner is nog afhankelijk van de nadere inrichting van het instrumentarium.


De komende tijd worden de actielijnen verder ingevuld in samenwerking met verschillende partijen, zoals kennisinstellingen, financiers, technostarters, bedrijfsleven en experts uit de praktijk.