Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Persbericht

Datum Nummer persbericht
9 januari 2004 c004


Buurtbeheerplan MFC en opvang- en begeleidingplan verslaafde daklozen vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen dinsdag ingestemd met het plan van aanpak voor de opvang en begeleiding van verslaafde dak- en thuislozen die per 1 maart 2004 gebruik gaan maken van het MFC. Het college heeft tegelijk ingestemd met het buurtbeheerplan waarin voorwaarden en maatregelen zijn geformuleerd die er voor moeten zorgen dat de mogelijke overlast tot een absoluut minimum wordt beperkt.

Het MFC biedt dagopvang voor ongeveer 70 cliënten, een gebruiksruimte waar 17 bezoekers tegelijkertijd gebruik van kunnen maken, een nachtopvang voor 40 mensen en een avondopvang voor vijftien alcoholverslaafden. Het in gebruik te nemen MFC is bedoeld voor verslaafde daklozen uit Nijmegen en uit gemeenten waarvoor Nijmegen als centrumgemeente is aangewezen. De daklozen moeten daarbij aan een aantal criteria voldoen. Het plan van aanpak voor de opvang en begeleiding van de doelgroep behandelt een groot aantal onderwerpen. Zo zijn de toelatingscriteria omschreven en is de aaneengesloten verblijfsduur voor de nachtopvang vastgesteld op drie maanden, met een mogelijkheid tot verlenging. Aan de dagopvang is geen termijn gebonden. Dit biedt de mogelijkheid dat de bezoeker kan werken aan het verbeteren van zijn/haar situatie. Iedere bezoeker krijgt een eigen casemanager (begeleider) die het vaste aanspreekpunt wordt. Een belangrijk onderdeel van het plan van aanpak heeft betrekking op de dagopvang zoals die door De Grift wordt ingevuld. Deze is gericht op zinvolle vrijetijdsbesteding, rehabilitatie, educatie, cultuur en scholing. Bij de dagbesteding moet ook gedacht worden aan corveewerkzaamheden in huis (schoonmaken) en buiten huis(schoonhouden eigen terrein en omliggende straten).

Vaststellen buurtbeheerplan
In nauwe samenwerking met de doelgroep, omwonenden, winkeliers, politie, vertegenwoordigers van Arcuris en De Grift en ambtenaren is er een buurtbeheerplan ontwikkeld. Het in gebruik nemen van het MFC vraagt ook om passende maatregelen die moeten voorkomen dat in en rond het MFC problemen ontstaan in de sfeer van openbare orde en veiligheid. Dit betekent dat er maatregelen getroffen worden voor extra inzet van stadstoezichthouders, het schoonmaken van de omgeving, de inrichting van een klachtenmeldpunt en een goede afstemming met de politie. Het buurtbeheerplan wordt ondertekend door de partijen die bij de totstandkoming ervan betrokken zijn.

Financiën
De gemeentelijke bijdrage is vastgesteld op EUR 1.647.000. De laatste gesprekken met de zorgverzekeraars bieden uitzicht op een sluitende exploitatie. Het college wil voor deze co-financiering binnenkort een convenant afsluiten met de zorgverzekeraars. Voorwaarde hiervoor is dat de gemeentelijke bijdrage aan de verslavingszorg niet verminderd. Niet gefinancierd zijn de kapitaallasten die gemoeid zijn met de verbouwing van de gymzaal ten behoeve van de dagbesteding voor de doelgroep waarover de gemeenteraad op 30 oktober 2002 een amendement heeft aangenomen. Deze eenmalige investering bedraagt EUR 550.000 en moet nog beoordeeld worden.

Het plan van aanpak voor de opvang en begeleiding van verslaafde daklozen en het buurbeheerplan worden ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht