GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 9 januari 2004 10:37
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks kwaad over hulp EZ-ambtenaren aan kerncentrale Borssele

( 9 januari 2004)

GroenLinks is verontwaardigd dat ambtenaren van het Ministerie van EZ kerncentrale Borssele eind jaren '90 de helpende hand hebben toegestoken om sluiting van de kerncentrale te voorkomen.

De ambtenaren hebben daarmee gehandeld in strijd met het kabinetsbesluit om Borssele in 2004 te sluiten op basis van een motie van Marijke Vos uit 1994. Dit blijkt uit een bericht in de Volkskrant van 9 januari.

GroenLinks heeft vandaag in schriftelijke vragen opheldering gevraagd over de rol van de ministers Wijers en Jorritsma in deze zaak. Waren zij op de hoogte van de tegendraadse handelswijze van hun ambtenaren? Bekend is dat Economische Zaken nooit een warm pleitbezorger is geweest van sluiting van Borssele. GroenLinks wil dat de onderste steen boven komt zodat volledig duidelijk wordt hoe de uitvoering van de motie-Vos heeft kunnen mislukken. Bovendien wil GroenLinks nog steeds dat Borssele zo snel mogelijk wordt gesloten.

Wijnand Duyvendak

De vragen die GroenLinks vandaag aan de Minister van Economische Zaken heeft gesteld:


1. Is het waar dat ambtenaren van uw ministerie hun medewerking hebben onthouden aan het kabinetsbesluit om de kerncentrale te sluiten op basis van de motie-Vos hierover, en zelfs een actieve bijdrage hebben geleverd aan het openhouden van de kerncentrale Borssele ?


2. Wat was hierin de rol van uw voorgangers, de ministers Wijers en Jorritsma? Was de minister van EZ op de hoogte van voornoemde handelswijze van zijn ambtenaren? Zo ja, heeft hij deze handelswijze goedgekeurd? Zo ja, waarom? Zo nee, wat heeft hij ondernomen om de betreffende ambtenaren tot de orde te roepen?


3. Kan het mislukken van de sluiting van Borssele in 2004 geheel of ten dele worden toegeschreven aan de onwilligheid van EZ-ambtenaren om het kabinetsbesluit over Borssele uit te voeren? Zo nee, waarom niet?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -