GGD Rotterdam e.o.


Elektronisch Cliëntendossier: nieuw in de jeugdgezondheidszorg

De GGD Rotterdam en omstreken en de GG&GD Amsterdam gaan dit jaar het Elektronisch Cliëntendossier Jeugdgezondheidszorg invoeren. Het elektronisch dossier is bedoeld om gegevens over de lichamelijke en psychosociale gezondheid van kinderen en jongeren tot negentien jaar systematisch en elektronisch te registreren.

Het gaat hierbij om een landelijk uniek project, specifiek voor de jeugdgezondheidszorg. Dit maakte mevrouw prof. dr. Marianne Donker, directeur van de GGD Rotterdam, bekend tijdens haar nieuwjaarsrede op 9 januari 2004.

In het kader van de jeugdgezondheidszorg wordt elk schoolgaand kind regelmatig onderzocht op de lichamelijke en psychosociale gezondheid. Het Elektronisch Cliëntendossier Jeugdgezondheidszorg maakt het mogelijk vroegtijdig in te spelen op gesignaleerde gezondheidsproblemen bij de jeugd. De invoering van het elektronisch dossier levert daarmee een belangrijke kwaliteitsverbetering. Een ander gevolg is dat ouders bij bezoeken aan de jeugdgezondheidszorg het elektronisch dossier van hun kind kunnen inzien. De zorgverleners kunnen de preventieve zorg optimaal afstemmen op het kind en de gezinssituatie, doordat zij vanaf iedere locatie inzage hebben in dossiers van kinderen in het gezin. Elk dossier is door medewerkers in de uitvoering van controles en onderzoeken online te raadplegen. Het verhuizen van papieren dossiers is niet meer nodig.

Een ander voordeel is dat dit elektronisch volgen van kinderen nauwkeurig inzicht geeft in het bereik van de jeugdgezondheidszorg. De GGD kan zonder tijdrovende steekproeven en analyses en zonder extra kosten op ieder moment bekijken welke kinderen en welke groepen van ouders niet worden bereikt.
Belangrijk is verder dat de uniforme verzameling, codering en opslag van gegevens het mogelijk maakt om, met inachtneming van de regelingen voor privacybescherming, de verzamelde gegevens uit te wisselen tussen bijvoorbeeld de GGD, thuiszorgorganisaties, entadministraties en scholen.

De GGD'en van Rotterdam en Amsterdam zijn al langere tijd bezig met de voorbereiding van het elektronisch dossier. Een Europese aanbesteding heeft inmiddels plaatsgevonden en er is in beginsel overeenstemming bereikt met een Belgische leverancier. In april en mei starten de eerste pilots, waarna de invoering voor de hele jeugdgezondheidszorg volgt. In november vindt de eerste evaluatie plaats. De GGD Rotterdam en omstreken en de GG&GD Amsterdam gaan in samenwerking met GGD Nederland hun ervaringen in dit project delen met de overige GGD'en in Nederland. De GGD'en van Utrecht en Den Haag hebben de bedoeling deel te nemen aan het project. Andere GGD'en hebben laten weten belangstelling te hebben. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toont serieuze belangstelling voor het Elektronisch Cliëntendossier. Mevrouw Donker zei in haar nieuwjaarsspeech te hopen dat de belangstelling van dit ministerie en van anderen ertoe leiden zal dat er één elektronisch dossier jeugdgezondheidszorg komt met landelijke dekking.