Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl


Embargo:
9 januari 2004 tot
11.15 uur

Toespraak door staatssecretaris M. Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de ondertekening van het arboplus-convenant Universitair Medische Centra & Academische Ziekenhuizen op 9 januari 2004 in Leiden.

Volgende week is het precies drie jaar geleden dat u met mijn voorganger Hans Hoogervorst het eerste arboconvenant hebt afgesloten. In die drie jaar hebt u een indrukwekkend aantal initiatieven genomen om gezond en veilig werken te bevorderen. Met resultaten waar u trots op kunt zijn.

In ziekenhuizen gaan fysieke en psychische belasting vaak samen. Voor een aantal werknemers komt daar nog bij dat ze werken met gevaarlijke stoffen. U hebt op die drie terreinen al veel verbeteringen bereikt. Verbeteringen die door uw medewerkers ook als zodanig worden ervaren. U hebt dus eer van uw inspanningen.

Maar liefst 180 coaches hebben zo'n drieëneenhalfduizend verpleegkundigen geleerd hoe ze verantwoord om kunnen gaan met fysieke belasting. En er zijn trainingen gegeven om psychische belasting terug te dringen. En daarmee gaat u door. De komende jaren worden er nog drie preventieprogramma's afgewikkeld waarmee tienduizenden werknemers worden bereikt. Twaalfhonderd medewerkers hebben geleerd hoe te voorkomen dat ze last krijgen van RSI. En het begin is gemaakt met verbeteringen bij het omgaan met gevaarlijke stoffen in de ziekenhuizen.

Maar u wilt nog meer bereiken. En daarom gaat u niet alleen door met de vele zaken die de afgelopen drie jaar op de rails zijn gezet. Daarom ondertekenen we vandaag een convenant tweede fase, een arboplus-convenant. Dat is het logische - voor u en voor mij vrijwel vanzelfsprekende - vervolg op het eerste convenant.

In dit arboplus-convenant staan terugdringen van ziekteverzuim en vermindering van arbeidsongeschiktheid centraal. Wij zijn als overheid van plan met twintig tot dertig sectoren tweede fase-convenanten af te sluiten. Omdat we ervan overtuigd zijn dat verbetering van de arbeidsomstandigheden in ieders belang is.

U zet in dit convenant in op een verdere verlaging van het ziekteverzuim met twintig procent. Een ambitieuze doelstelling, die u vooral wilt bereiken door het langdurig verzuim terug te dringen. Maar als ik zie hoe u dat aan gaat pakken, denk ik dat het wel degelijk een haalbare doelstelling is.

Sterk punt vind ik dat u nu, nog meer dan in de afgelopen periode, gebruik gaat maken van elkaars ervaringen bij het terugdringen van ziekteverzuim. U gaat niet alleen in eigen huis kijken waarom de ene afdeling het beter doet dan de andere. U gaat ook blikken werpen in elkaars keukens. En de beste recepten uitwisselen.

En het is een heel goede gedachte dat u het arbo- en verzuimbeleid nog meer dan voorheen gaat integreren in de normale bedrijfsvoering. Dit blijkt onder meer uit de cruciale rol die u de leidinggevende toekent op dit gebied. Het blijkt ook daaruit dat de directeuren personeelszaken overleg voeren over de uitvoeringsorganisatie.

In de eerste fase hebt u relatief weinig gedaan aan het meten van de resultaten van uw inspanningen. Jammer, want die resultaten waren er wel. Nu gaat u dat beter aanpakken. Dat maakt het ook gemakkelijker de vooruitgang die in uw acht centra wordt geboekt onderling te vergelijken. Als hulpmiddel daarbij zult u gebruik gaan maken van presentatie-indicatoren.

De komende tijd gaat u het plan van aanpak nader invullen. U gaat de Risico-inventarisatie en evaluatie afronden en toepassen. U gaat programma's uitvoeren en op hun werking toetsen die fysieke en psychische belasting moeten verminderen. U gaat de kennis van arbeidsrisico's vergroten. En u gaat veel doen aan het trainen van werknemers.

U bent de eerste sector in de wereld van de zorg die het initiatief heeft genomen ten bate van zijn vijftigduizend werknemers een arboplus-convenant af te sluiten. Dat is een welgemeende felicitatie waard.

Wat mij betreft is het ook een aansporing voor uw collega's om voor die andere 850.000 werknemers in die vele andere sectoren van de zorg zich te beraden op het afsluiten van arboplus-convenanten.

Want investeren in veilig en gezond werken is investeren in mensen. Dat is investeren in een goed arbeidsklimaat. Investeren in gemotiveerde medewerkers. Investeringen die door een lager verzuim en betere prestaties zichzelf terugverdienen.

Ik kan u daarom vandaag oprecht en van harte gelukwensen met het nieuwe convenant.


- LET OP EMBARGO -

09 jan 04 11:15