AutoRai

9-1-2004

Pijler voor succes: de Kia Picanto

In mei introduceert Kia de nieuwe Picanto in het A-segment. Dit compacte ruimtewonder wordt naar verwachting één van de verkoopkrakers van Kia. Vorig jaar boekte Kia, met name in Nederland, reeds spectaculaire verkoopsuccessen en wist in diverse segmenten goed te scoren.

Met de nieuwe koers die het Koreaanse merk vaart introduceert zij haar nieuwe generatie automobielen. De modellen zijn modern, mooi vormgegeven en technisch vooruitstrevend. Daarnaast heeft Kia nóg een belangrijke troef in handen: alle autos zijn zeer aantrekkelijk geprijsd. Ook in de Picanto komt Kias nieuwe merkidentiteit volledig tot zijn recht. Met deze compacte en mooi vormgegeven stadsauto krijgt de consument wederom meer dan waar voor zijn geld. Kia Nederland verwacht dan ook op jaarbasis ruim zevenduizend Picantos te verkopen. De verkoopverwachtingen voor dit jaar liggen rond de 3.500 stuks.

Een realistische voorspelling, zo lijkt het, want de Picanto is opgebouwd uit diverse begerenswaardige elementen. Zijn styling is daar één van en is, na veiligheid, het belangrijkste aankoopmotief van consumenten. Bovendien heeft hij een uiterst laag brandstofgebruik. De Picanto heeft een verfrissend uiterlijk en straalt jeugdigheid, kracht en sportiviteit uit. Hij is niet alleen aantrekkelijk vormgegeven, maar zet ook de trend op het gebied van binnenruimte. Zijn grote koplampen geven hem een volwassen voorkomen.

Interieur
Naast design is ergonomie bij het interieurontwerp een belangrijk uitgangspunt geweest. De bestuurder heeft niet alleen alle bedieningselementen binnen handbereik, maar profiteert ook van een optimaal zitcomfort. De stoelen van de Picanto bieden een combinatie van comfort en steun en zijn riant van formaat. Bovendien heeft het stuur een comfortabele dikte waardoor het lekker in de hand ligt.

De Picanto is voorzien van maar liefst achttien opbergvoorzieningen. Bij het stuur bevinden zich twee forse bergvakken evenals boven en ín het handschoenenkastje. De voorportieren hebben ruime kaartvakken en ook achterin zijn er voldoende opbergmogelijkheden binnen handbereik. De ruimte onder de passagiersstoel is tevens voorzien van een handige lade.

Ruimtewonder
Een kleine auto met grote ideeën, want met de Picanto zet Kia wederom de trend. Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook wat de binnenruimte betreft. Van alle kleintjes in zijn segment is de Picanto binnenin verreweg de ruimste auto. Hij biedt veel been- en hoofdruimte en de achterbank kan standaard in twee delen worden neergeklapt (60:40).

Veelzijdigheid is tijdens de ontwikkeling van de Picanto een ander belangrijk punt geweest. Aangezien de auto is bedoeld voor actieve gebruikers, zijn er qua indeling zeven verschillende scenarios denkbaar. De Picanto biedt de keuze tot riant zitten, veel bagageruimte of juist een combinatie hiervan. Als beide achterbanken volledig zijn neergeklapt, ontstaat er een vlakke laadvloer. De inhoud van de ruimte achterin verandert hierdoor van 157 liter naar een riante ruimte van maar liefst 882 liter.

Motor
De Picanto wordt aangedreven door een 1,1-liter benzinemotor die goed is voor 65 pk. Het koppel bedraagt 97 Nm bij 4.000 toeren per minuut. Hierdoor trekt hij binnen 15,1 seconden van 0 naar 100 km/uur. De 852 kg zware Picanto accelereert vlot door de vijf versnellingen naar een maximum snelheid van 154 km/uur.

In 2005 lanceert Kia ook een Picanto met ultramoderne dieselmotor. Het maximumvermogen van deze motor bedraagt 70 pk. Daarmee speelt Kia snel in op de toename van de vraag naar compacte autos met dieselmotor.

Prijzen
De Kia Picanto is een complete auto, verpakt in een fraaie en uiterst veilige carrosserie. De prijzen zijn spectaculair te noemen, maar worden pas rond de introductie bekend gemaakt.