Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 09/01/2004


---

Foetale beweging noodzakelijke aanvulling op prenatale diagnostiek

De recente publicaties over het hoge percentage sterfte rond de geboorte in Nederland benadrukken de noodzaak om bij álle zwangeren echoscopisch onderzoek te doen naar de anatomie en het neurologisch functioneren van de foetus. Dit zegt de hoogleraar Foetale ontwikkelingsneurologie, Hanneke de Vries, vandaag in haar oratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De leerstoel Foetale ontwikkelingsneurologie is opgericht aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen in samenwerking met de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het VU medisch centrum. Dankzij de leerstoel kan de expertise van beide afdelingen om ontwikkelingsprocessen te bestuderen met patiëntgericht onderzoek gecombineerd worden.

Het vakgebied van de Vries heeft als doel vroeg in de zwangerschap afwijkingen van zenuw- en spierstelsel op te sporen en later in de zwangerschap de diagnostiek naar risico"s op een neurologische handicap na de geboorte te verbeteren. Dankzij beeldvorming met ultrageluid is het mogelijk om naar functies van het zenuwstelsel te kijken en hoe deze beïnvloed worden. Beweging, houding en hersengebieden, die erg gevoelig zijn voor schade voor de geboorte, kunnen zonder belasting voor de foetus en moeder herhaaldelijk onderzocht worden. Na de geboorte is beoordeling van deze neurologische aspecten al bewezen nuttig voor de ontwikkeling op de langere termijn.

De Vries is de grondlegger voor de classificatie van de specifieke bewegingspatronen en haar onderzoeksgroep heeft recent aangetoond dat hersengebieden gevoelig voor schade in foetus uit laag- en hoog-risico zwangerschappen door middel van echoscopie op betrouwbare wijze kunnen worden vastgelegd. Voor de techniek en classificaties van beweging, houding en hersenen heeft deze onderzoeksgroep videobanden gemaakt. In de komende vijf jaar zal er gewerkt worden aan het ontwikkelen van landelijke richtlijnen.