Politie Groningen

Persberichten vrijdag 9 januari 2004

Provicie Groningen, 09-01-2004 -

Groningen: ruzie ontaardt in vernielingen
De politie heeft donderdagmiddag op de Goudlaan drie mannen in de leeftijd van 22, 46 en 54 jaar, allen uit Groningen, aangehouden voor openlijke geweldpleging en bedreiging. De drie Stadjers zijn familieleden en leven al langere tijd in onmin met een andere familie in de Radiumstraat. Het drietal besloot verhaal te halen, waarna zij de ruiten aan de voorzijde van een woning aan de Radiumstraat vernielden. De politie wist even later de geweldplegers aan te houden. De oudste van de drie mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De andere twee verdachten werden ingesloten. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: vrouw gewond na gooien molotov cocktail
Een 41-jarige vrouw uit Groningen is donderdagnacht in haar woning aan de Goudlaan gewond geraakt bij een brand in haar woning. Onbekenden hadden vermoedelijk een molotov cocktail door de ruit van de Stadjer haar woning gegooid. De vrouw bevond zich op dat moment samen met een 19 en 48 jarige vrouw uit Groningen op de bovenverdieping. De Stadjer werd wakker van glasgerinkel, waarna zij naar beneden liep. Beneden gekomen zag de vrouw dat de woonkamer in brand stond. Zij wist haar hond uit de woonkamer te redden. Hierbij liep het slachtoffer brandwonden aan haar benen op. Een papegaai kon niet meer door haar worden gered. Het slachtoffer wist haar medebewoners te alarmeren. Zij konden zichzelf via een slaapkamerraam in veiligheid brengen en bleven ongedeerd. De vrouw werd voor behandeling van haar brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Ook een geparkeerde auto voor de Stadjer haar woning werd brandend aangetroffen. De brandweer wist de brand in de woning en in de auto te blussen. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van beide branden. De politie heeft inmiddels enkele getuigen gehoord. De woning is ten behoeve van het onderzoek dichtgetimmerd.

Groningen: Stadjer voor heling aangehouden
De politie heeft donderdagnacht in de Broerstraat een 23-jarige man uit Groningen aangehouden voor heling. De Stadjer werd op zijn fiets gecontroleerd. Al snel bleek dat de fiets in september 2003 in Groningen was gestolen. Hierop werd de verdachte meegenomen naar het politiebureau. Tijdens het verhoor verklaarde de man dat hij de fiets voor 40 euro van een junk had gekocht. De Stadjer mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De fiets werd op het politiebureau gestald. De eigenaar krijgt binnenkort zijn fiets terug. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Stadjer gewond bij verkeersongeval
Een 46-jarige fietser uit Groningen is donderdagmiddag bij een verkeersongeval op de kruising Van Iddekingeweg en Multatulistraat gewond geraakt. De Stadjer werd door een 37-jarige automobiliste uit Groningen op de kruising aangereden, waarna hij kwam te vallen. Met onbekende verwondingen werd het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht. De automobiliste bleek bij dit ongeval geen voorrang aan de fietser te hebben verleend. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt. De politie heeft de fiets van het slachtoffer op het politiebureau gestald.

Haren: fietser ziet geparkeerde auto over het hoofd
Een 46-jarige man uit Haren is donderdagmiddag op de Kerklaan gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval. De Harenaar zag, rijdend op zijn fiets, een geparkeerde auto in het donker over het hoofd. De man belandde door de botsing op de motorkap. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De auto bleek geen schade te hebben. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Groningen: fietser breekt been bij ongeval
Op de kruising Bankastraat met de Bedumerweg is donderdagavond een 15-jarige jongen gewond geraakt bij een verkeersongeval. De jongen reed op zijn fiets door het rode verkeerslicht en werd vervolgens door een 39-jarige man uit Groningen in zijn auto aangereden. De jongen kwam ten val en brak hierbij zijn been. Hij is met zijn verwonding naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt. De fiets van het slachtoffer is op het politiebureau gebracht.

Haren: hennepkwekerij in woning opgerold
De politie heeft donderdagavond na klachten van stankoverlast een hennepkwekerij in een woning aan de Lijsterweg opgerold. De bewoner, een 29-jarige man, werd thuis aangetroffen. In twee kamers op de bovenverdieping troffen de agenten een hennepkwekerij aan. In totaal betrof het 103 planten en kon de hennep over twee weken worden geoogst. De politie heeft de planten en toebehoren van de kwekerij in beslag genomen en vernietigd. De Harenaar verklaarde daarnaast stroom illegaal te hebben afgetapt. Door het energiebedrijf werd de verdachte afgesloten van elektriciteit. De hennepkwekerij werd door de politie samen met stadswachten opgeruimd. De verdachte had de kwekerij opgezet voor eigen gewin. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: politie houdt geweldpleger aan
In de Poelestraat heeft de politie donderdagnacht een 30-jarige man uit Groningen aangehouden voor mishandeling. De Stadjer had op straat onenigheid gekregen met een 38-jarige plaatsgenoot. Hierbij mishandelde de verdachte de 38-jarige man. Door getuigen was gezien dat de geweldpleger zijn plaatsgenoot had geschopt, terwijl deze op de grond lag. Hij werd direct ingerekend. De politie beschikt over camerabeelden van de mishandeling. De verdachte werd gehoord en mocht daarna het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen / Bedum / Adorp / Zuidhorn: politie houdt snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op verschillende locaties
snelheidscontroles gehouden. Op de Friesestraatweg in de stad passeerden donderdagochtend- en middag 1500 voertuigen. Hiervan reden 92 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 114 km/uur, waar een snelheidslimiet van 70 km/uur geldt. Op de N46, de Eemshavenweg bij Bedum, reden donderdagmiddag 6 bestuurders te hard. Hier werden 1259 voertuigen gecontroleerd. De snelste rijder op deze weg reed 121 km/uur, waar 100 km/uur is toegestaan. Op de Provincialeweg, de N361 werden donderdagochtend 740 voertuigen gecontroleerd. Op deze locatie reden 108 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 89 km/uur, waar een snelheidslimiet geldt 50 km/uur. Tenslotte werd op de N355 bij Zuidhorn de snelheid gemeten. Van de 1470 passerende voertuigen reden 11 bestuurders te hard. Hier was 108 km/uur de hoogste score, terwijl 80 km/uur is toegestaan op de N355. Alle controles leverden in totaal 217 bekeuringen op.

Delfzijl / Bedum / Blijham / Stadskanaal: alcomobilisten aangehouden De politie heeft bij diverse verkeerscontroles vier automobilisten aangehouden voor rijden onder invloed. Op de Oosterveldweg in Delfzijl bleek een 52-jarige man uit Nieuwwolda alcohol te hebben gedronken, terwijl hij in zijn auto reed. De alcomobilist bleek 1,1 promille in zijn bloed te hebben. Een 37-jarige man uit Bedum werd donderdagnacht op de Bernardlaan in Bedum gecontroleerd. Ook hij bleek uiteindelijk
1,1 promille in zijn bloed te hebben. Een 41-jarige man uit Onstwedde bleek na controle op de Kentersweg in Blijham 1,6 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De Oost-Groninger moest zijn rijbewijs inleveren. Tenslotte werd een 57-jarige man uit Nieuw-Buinen in de Hoofdstraat in Stadskanaal gecontroleerd. De man bleek 1,3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Tegen alle bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt.