BOVAG


BOVAG-RAI zien niets in pas met 17 jaar op brommer

9 January 2004

Regiojeugd zwaar gedupeerd

BOVAG en RAI zijn verbijsterd dat minister Karla Peijs toch haar plan om de minimumleeftijd van bromfietsers te verhogen naar 17 jaar door wil zetten. Vooral de jeugd in de regio wordt hierdoor zwaar gedupeerd. De organisaties zijn van mening dat andere maatregelen zeker zo effectief zullen blijken zonder dat een grote groep 16-jarigen van dit voertuig verstoken hoeft te blijven. Vooral voor grotere afstanden naar school en werk zijn velen van hen toch op dit voertuig aangewezen.

Al in 1996 werd er een convenant gesloten met de overheid om het oneigenlijk gebruik (opvoeren en gevaarlijk verkeersgedrag) van brom- en snorfietsen sterk terug te dringen.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zou daartoe een kentekenregeling voor brom- en snorfietsen invoeren. Nu in 2004 is dit nog steeds niet gerealiseerd. Inmiddels hebben BOVAG en RAI al nieuwe voorstellen gedaan om de jeugdige bromfietsberijders veilig aan het verkeer te laten deelnemen. In de praktijk blijkt deze theorie- en praktijkopleiding o.a. in Gelderland al een succes. Met actieve steun van BOVAG en RAI wordt de formule binnenkort ook in Rotterdam, Noord-Brabant en Utrecht geĂŻntroduceerd.
De invoering van de kentekenregeling maakt bovendien de controle op opvoeren en verkeersgedrag ook aanzienlijk gemakkelijker en effectiever.

De organisaties zijn van mening dat eerst de kentekenregeling en de opleiding van jeugdige bromfietsers moeten worden ingevoerd. Ook de nieuwe mogelijkheden voor handhaving moeten hun effect kunnen krijgen. Dan zal volgens de organisaties blijken dat het paardenmiddel de 16-jarigen de bromfiets te ontzeggen niet meer nodig is.