TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

9 januari 2004

Wereldburger somber over veiligheid en welvaart

Uit het Voice of the People onderzoek dat Gallup International in 51 landen heeft uitgevoerd, blijkt dat ruim de helft van de 43.000 ondervraagden (57%) vindt dat het slechter gesteld is met de veiligheid in de wereld dan tien jaar geleden. De helft van de ondervraagden denkt eveneens dat de volgende generatie in een wereld zal leven die minder veilig is dan de huidige (50%). In Nederland, waar het onderzoek is uitgevoerd onder auspiciën van TNS NIPO, verwacht 71 procent dat de wereld over tien jaar minder veilig zal zijn.

Uit het onderzoek, dat exclusief is uitgevoerd voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF), blijkt dat 48 procent van alle ondervraagden denkt dat we voor de volgende generatie een wereld achterlaten die onveiliger is dan de wereld waarin we nu leven. Voor West-Europa ligt dit cijfer op 64 procent, en voor Nederland dus zelfs op 71 procent.


---

1 | De volgende generatie - een veiliger of onveiliger wereld?


---

Bron: TNS NIPO, 2004


---

Internationale veiligheid
Wereldwijd zien we dat 41 procent de internationale veiligheid als slecht betitelt. Van de West-Europeanen is gemiddeld 42 procent negatief over veiligheid in de wereld. De Nederlanders zijn binnen Europa bovenmatig pessimistisch over de staat van de huidige internationale veiligheid: 55 procent vindt deze slecht. Nederland staat hiermee net achter Italië (62%) en nagenoeg gelijk met Denemarken (54%). Spanje is het West-Europese land dat de internationale veiligheid het meest positief ervaart: maar liefst een kwart van de Spanjaarden (24%) bestempelt de internationale veiligheid als goed.

Nationale veiligheid
De nationale veiligheid wordt vooral in de werelddelen Zuid-Amerika (69%) en Afrika (54%) in meerderheid als slecht aangemerkt door de eigen inwoners. West-Europa is in zijn geheel minder pessimistisch: 27 procent noemt de nationale veiligheid slecht. Nederland en Italië voeren de lijst aan als het gaat om minst positieve landen binnen West-Europa aangaande de veiligheid in eigen land: 41 procent is negatief. Het zijn vooral IJsland (63%) en Luxemburg (49%) die bovenmatig positief zijn over de nationale veiligheid. Ook de Noren zijn, met een krappe meerderheid van 53 procent, goed te spreken over de eigen veiligheid.

Nationale economie door de jaren heen
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de helft van de wereldburgers het idee heeft dat het in hun land economisch gezien minder goed gaat dan tien jaar geleden (50%). De cijfers van West-Europa laten eenzelfde beeld zien: 49 procent vindt dat het de economie van het eigen land vandaag de dag minder voor de wind gaat dan voorheen. Ook de Nederlanders geven met een vergelijkbaar percentage hun onvrede weer: 51 procent vindt dat het met de Nederlandse economie slechter is gesteld dan tien jaar geleden. Binnen West-Europa zijn het vooral de Duitsers (77%) en Portugezen (65%) die in ruime meerderheid pessimistisch zijn over de nationale economie in vergelijking met tien jaar geleden. De Spanjaarden (68%), IJslanders en Denen (59%) geven aan dat hun land het tegenwoordig economisch gezien beter vergaat.


---

2 | Dit land - meer of minder welvarend dan tien jaar geleden?


---

Bron: TNS NIPO, 2004


---

Eigen portemonnee door de jaren heen
Vragen we de Nederlanders naar hun eigen economische situatie, dan zien de cijfers er heel anders uit. 44 procent zegt het beter te hebben dan tien jaar geleden. Opvallend is dat juist de inwoners van grote landen in West-Europa de eigen portemonnee hebben zien slinken in de afgelopen jaren. Zo geeft 47 procent van de Fransen, Duitsers en Italianen aan dat het hen en de familie in de laatste tien jaar minder voorspoedig is gegaan.

Het volledige persbericht van Gallup International Voice of the People is te lezen op: www.voice-of-the-people.net.

C0521 | Methode: Homebus | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 4 t/m 15 december 2003. Hierbij zijn 523 Nederlanders ondervraagd (n=523)

Bij publicatie of verspreiding graag de bron Gallup International/TNS NIPO vermelden.

Voor meer informatie over het Nederlandse Voice of the People onderzoek:
Wiene Klasema (tel: 020 522 54 96), Projectleider Opinieonderzoek TNS NIPO.

Voor meer informatie over Gallup International of de internationale onderzoeksresultaten:
Meril James (tel: +44 20 898 34 509), Secretary General www.gallup-international.com

Voor meer informatie over het World Economic Forum: Mark Adams (tel: +41 (0)22 869 1212), Head of Media www.weforum.org