Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival
Utrecht, 9 januari 2004

Gouden Film voor CLOACA

De speelfilm CLOACA van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen heeft de 100.000e bezoeker mogen verwelkomen en is bekroond met de Gouden Film. Het bezoekersaantal werd gisteravond behaald in bioscoop Springhaver in Utrecht, waar de 100.000e bezoeker in het zonnetje werd gezet.
CLOACA is een film naar het gelijknamige toneelstuk, geschreven door Maria Goos. Vier oude studievrienden worden door omstandigheden op elkaar teruggeworpen. De vriendschap blijkt niet bestand tegen de tand des tijds en zelfzuchtige ambities.
De vier hoofdrolspelers uit CLOACA, Peter Blok, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat en Jaap Spijkers, wonnen tijdens het 23e Nederlands Film Festival in 2003 het Gouden Kalf voor de Speciale Juryprijs. Ook kreeg de film de hoogste waardering van de festivalbezoekers wat resulteerde in een bekroning met het Gouden Kalf voor de Publieksprijs.

De Gouden Film en Platina Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De prijzen werden geĂŻntroduceerd op 4 september 2001 en worden mede ondersteund door Fine BV.

Willem van de Sande Bakhuyzen maakte eerder onder meer de film FAMILIE (2001) en de televisiedrama's DE ENCLAVE (2001), OUD GELD (1996/97) en PLEIDOOI (1994/5). CLOACA is geproduceerd door IdtV Film BV. Co-producent is AVRO-tv. De distributie is in handen van A-Film Distribution. CLOACA is momenteel in 18 Nederlandse bioscopen te zien.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl / www.goudenfilm.nl / www.cloacadefilm.nl