Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuwe NIZW-publicatie Netwerken voor passende zorg

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is Netwerken voor passende zorg verschenen. De auteurs van deze publicatie helpen gemeenten om samen met andere partijen ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. In Netwerken voor passende zorg beschrijven de auteurs concrete werkvormen voor samenwerkingsverbanden en bespreken zij aandachtspunten waar samenwerkingspartners rekening mee moeten houden.

Zorgvraag
We willen allemaal goed wonen, in een prettige buurt. Daarnaast hebben we de behoefte om dingen te ondernemen en onszelf te ontplooien. Mensen die hier zorg of ondersteuning bij nodig hebben, willen doorgaans dat deze zo goed mogelijk aansluit bij hun eigen wensen en plannen. Om daaraan tegemoet te komen moeten zowel in de gezondheidszorg als in de fysieke en sociale woonomgeving investeringen worden gedaan. Een goede samenwerking tussen de verschillende betrokken instellingen is hierbij van belang.

Netwerk starten
Netwerken voor passende zorg gaat met name over de start van het samenwerkingsproces. De auteurs hebben die start ingedeeld in vier fasen. Per fase beschrijven zij de inhoud, de aandachtspunten, een of meer mogelijke werkvormen en de resultaten. In de bijlagen vindt de lezer een overzicht van participatie- en samenwerkingsvormen en voorbeelden van werkbijeenkomsten, methoden en organisatievormen. Doel van de publicatie is het voor initiatiefnemers makkelijker te maken een netwerk te starten. Het initiatief hiervoor kan vanuit verschillende partijen komen, bijvoorbeeld vanuit gemeenten, zorgaanbieders, woningcorporaties of welzijnsinstellingen.

Bestellen
Netwerken voor passende zorg. Aandachtspunten voor de start van intersectorale samenwerkingsverbanden is geschreven door Marleen Goumans en Marja Veltman en kost EUR 11,75. ISBN 90-5957-227-0 en E 431442. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl. Hier kunt u het boek bestellen.