Gemeente Dordrecht


---

Financiële prikkel om herstel funderingen te versnellen

Vincent Brinkhof
De stadsbrede funderingsaanpak richt zich op herstellen van ontoereikende funderingen. Het herstel komt echter moeizaam van de grond, blijkt uit de onlangs verschenen Evaluatie Funderingen. Het vaste subsidiebedrag uit de regeling ter hoogte van EUR 6810,- blijft ongewijzigd, maar burgemeester en wethouders (B&W) stellen de raad wel voor om de lening voor urgente gevallen de komende drie jaar verbeteren. De financiering van het funderingsherstel wordt hierdoor voor woningeigenaren beter mogelijk. B&W vraagt de raad daarnaast EUR 4 miljoen extra voor de stadsbrede aanpak. Alle belanghebbenden ontvangen voorafgaand aan de commissiebehandeling op 21 januari een nieuwsbrief waarin de maatregelen nader worden toegelicht.

Herstel
In totaal worden 3200 woningen onderzocht en is voor twee derde gerapporteerd. Het herstel komt echter maar traag op gang. Ongeveer 660 woningen moeten worden hersteld op de korte en middellange termijn (tussen 0 en 15 jaar). Van 136 panden aan het Emmaplein is de fundering hersteld. Het herstel van 9 funderingen is in uitvoering. In 6 gevallen wordt gebruik gemaakt van de lening van de SVN-bank.

Subsidieregeling
Om huiseigenaren tegemoet te komen in de herstelkosten, is er een subsidieregeling die bestaat uit een lening en een bijdrage. De gemeente wil huiseigenaren waarbij herstel op korte of middellange termijn urgent is, extra tegemoet komen.
B&W stelt voor om voor deze groep het maximale bedrag dat kan worden geleend te verhogen van EUR 27.250, - naar EUR 70.000,- en de termijn waarbinnen dit bedrag moet worden terugbetaald, te verlengen van 15 naar 25 jaar. Het lage rentepercentage blijft gehandhaafd op 2%. In sommige gevallen nemen de maandlasten hierdoor af met 40%. De ruimere mogelijkheid om geld te lenen en langer te doen over de aflossing, is alleen van toepassing op funderingen die voor 1 januari 2007 wordt hersteld, met een urgentie tussen de 0 en 15 jaar. Daarna geldt de regeling weer die in 2001 werd vastgesteld.
Van de begrenzing in de tijd moet een versnellende werking uitgaan. De tijdslimiet hangt ook samen met het feit dat het Rijk de verstrekte subsidie van EUR 2,3 miljoen grotendeels dreigt terug te vragen, als op 1 januari 2007 niet minimaal 500 woningen zijn hersteld.

B&W heeft voor de royalere regeling gekozen, om huiseigenaren in staat te stellen de kosten van het herstel beter op te kunnen brengen. Herstel pakt in de praktijk veel duurder uit dan aanvankelijk geschat; gemiddeld EUR 70.000 in plaats van EUR 35.000,-

Vaste bijdrage ongewijzigd
Huiseigenaren die besluiten om hun fundering te herstellen, krijgen van de gemeente een vaste, ongewijzigde bijdrage in de kosten van EUR 6810,- Deze bijdrage wordt echter niet langer verstrekt aan mensen die pas meewerken aan herstel na een aanschrijvingsprocedure. Zij kunnen wel de lening afsluiten. Funderingsschade die niet wordt veroorzaakt door paalrot, komt niet in aanmerking voor subsidie.

Extra middelen
B&W vraagt de raad om een extra krediet van EUR 4 miljoen. Dit geld is nodig, omdat de stadsbrede aanpak duurder uitvalt dan geraamd. De oorzaak ligt vooral in de uitbreiding van het aantal te onderzoeken panden van aanvankelijk 1200 naar 3200 nu.
Het totale budget komt hiermee op ruim EUR 29 miljoen euro. Hiermee financiert de gemeente onderzoek en monitoring, begeleiding bij herstel, subsidies en de lening. De steun komt neer op een gemiddelde bijdrage van EUR 18.000,- per herstelde woning, exclusief de kosten van de projectorganisatie.
Hoewel B&W liever ziet dat eigenaren `vrijwillig' tot herstel besluiten, kan zij onwillige eigenaren die het herstel van een bouwblok ophouden, ook aanschrijven. Als te herstellen woningen bouwkundig één bouwblok vormen, is herstel alleen mogelijk als alle funderingen uit dat blok worden hersteld. De gemeente heeft tot nu toe tweemaal succesvol aangeschreven.

Commissiebespreking
De raadscommissie Wonen en Leefbaarheid bespreekt de voorstellen in haar vergadering van 21 januari, aanvang 20. 00 uur in kamer 1 van het Stadskantoor. De nota's `Evaluatie Funderingen' en `Aanpak grondwaterproblematiek' liggen ter inzage in het Stadskantoor en staan op www.dordrecht.nl/funderingen.