Gemeente Mook & Middelaar


Ter Sprake week 01 2004

De gemeenteraad heeft besloten..

Tijdens de vergadering op donderdag 18 december 2003 heeft de gemeenteraad van Mook en Middelaar de volgende besluiten genomen.

Vergaderschema raads- en commissievergaderingen 2004

De gemeenteraad heeft het vergaderschema voor de raads- en commissievergaderingen 2004 vastgesteld.

Baksteenproblematiek ARN BV

De gemeenteraad heeft een procedurebesluit genomen over de zg. baksteenproblematiek ARN.

Benoeming griffier

De gemeenteraad heeft mevrouw Prick uit Escharen benoemd tot griffier van de gemeenteraad van Mook en Middelaar.

Wijziging subsidieverordening

De gemeenteraad is akkoord gegaan met kleine wijzigingen van de Algemene subsidieverordening, die hoofdzakelijk verband houden met de invoering van het duale stelsel in het gemeentebestuur. Tevens is de deelsubsidieverordening welzijn Mook en Middelaar 2003 vastgesteld.

Huisvestingsprogramma onderwijs 2004

De raad heeft het huisvestingsprogramma onderwijs 2004 goedgekeurd. Er zijn bedragen beschikbaar gesteld voor de uitvoering van brandveiligheid en brandpreventie in de Adalbert basisschool Mook en De Grote Lier in Molenhoek. In basisschool De Staaij in Middelaar zullen in 2004 brandvertragende voorzieningen worden getroffen.

Verslag uitvoering ABW 2002

De raad stemde in met het verslag 2002 over de uitvoering van de bijstandsuitkeringen Abw, Ioaw en Ioaz.

Beleidsplan uitvoering ABW 2004

De gemeenteraad is akkoord gegaan met het Beleidsplan 2004 Wet Werk en Bijstand.

Verkeersveiligheidsplan

De raad heeft het geactualiseerde VerkeersVeiligheidsPlan (VVP) voor de periode 2004-2007 en het daaruit voortvloeiende uitvoeringsprogramma goedgekeurd. Het doel en de functie van dit plan is een compleet beeld te krijgen van de verkeerssituaties binnen de gemeente die veiliger gemaakt kunnen worden.

Derde gemeentelijk rioleringsplan

De gemeenteraad heeft het Derde Gemeentelijk Rioleringsplan, periode 2003-2006 vastgesteld en ingestemd met een inflatieaanpassing van het huidige rioolrecht tot een bedrag van 214,-. De noodzaak tot het opstellen van het derde Gemeentelijke Rioleringsplan vloeit voort uit de verplichting voor gemeenten een goedgekeurd rioleringsplan te hebben.

Belastingstarieven 2004

De gemeenteraad heeft de tarieven 2004 vastgesteld voor de volgende belastingen: brandweerrechten , leges, onroerend zaakbelastingen, reinigingsheffingen en rioolrechten.

Instelling denktank

De gemeenteraad heeft besloten tot het instellen van een Projectgroep fase I om met concrete voorstellen te komen voor de structurele verbetering van de financiële situatie van de gemeente Mook en Middelaar op korte termijn. Bovendien wordt een Projectgroep fase II ingesteld ter verbetering van de begrotingspositie op de lange termijn. De raad heeft een amendement aangenomen waarin is bepaald dat een initiatiefvoorstel tot instelling van de Projectgroep fase II zal worden voorbereid door de fractievoorzitters van de DGP, CDA en PvdA voor de vergadering van 19 februari 2004.

Nieuwjaarsreceptie

Evenals in voorafgaande jaren stelt het gemeentebestuur ook dit jaar de inwoners, bestuurders en leden van verenigingen en instellingen in de gelegenheid tot het uitwisselen van nieuwjaarswensen tijdens een nieuwjaarsreceptie. De receptie zal worden gehouden op zondag 4 januari 2004 van 17.00 uur tot 18.30 uur in de Poort van Limburg te Mook.

Tijdens deze bijeenkomst zal burgemeester drs. C.A.M. Hanselaar-van Loevezijn haar nieuwjaarsrede uitspreken.

U wordt van harte uitgenodigd voor deze nieuwjaarsreceptie. U kunt deze publicatie beschouwen als een uitnodiging. De gemeente verstuurt dit jaar geen persoonlijke uitnodigingen aan verenigingen en instellingen.

Gemeentehuis gesloten

Op vrijdag 2 januari is het gemeentehuis en de gemeentelijke werkplaats gesloten.

b&Weetjes

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 16 december jl. vergaderd. Onder andere is besloten

de stemmachines te vervangen door een integraal stemsysteem.

het college zich kan verenigen met de inhoud van het concept van de Recreatievisie voor het Rijk van Nijmegen.

het overzicht van de Vereniging Eigen Huis over de stijging van de woonlasten 2004 te nuanceren en de Mookse situatie vergelijken met de steekproef door een ingestelde denktank.

De Spreekbuis

Burgemeester Hanselaar

Voorbij.

Er is weer een jaar voorbij. Een heel enerverend jaar. Het is alweer een jaar geleden dat ik begonnen ben als burgemeester in Mook en Middelaar. Het jaar lijkt omgevlogen. Men zegt dat dat altijd een goed teken is: als er veel gebeurt dan vliegt de tijd voorbij. Maar soms zou je de tijd even stil willen zetten, even langer genieten van een mooi moment, zoals een zachte zomeravond, kijkend naar de sterren, luisterend naar de stilte aan het water. Je bezinnen op het wezen van het bestaan om tot besef te komen dat je als mens toch maar een klein nietig wezentje bent, afhankelijk van de natuur die onverwacht met ongekende kracht uit de hoek kan komen. Dan zie ik de lieflijk kabbelende Maas weer veranderen in een woest stroom die hoog tegen de kademuur schuurt, dan zie ik weer beelden voor me van overstromingen elders in Europa, natuurrampen van ongekende omvang. Dan realiseer ik me dat de mens technisch al heel veel kan, maar nooit alles zal beheersen en dus met respect voor de natuur, in harmonie met de natuur en met elkaar zal moeten leven.

En de tijd tikt door. Ook de tijd kunnen we niet in onze greep krijgen, de tijd heeft ons in zijn greep, in de tijdsklem. Aan het eind van het jaar kijken we terug op een prachtig jaar, kijken we vooruit naar een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen, maar eigenlijk zou ik even stil willen staan

Ik wens alle inwoners van onze gemeente een mooie kerst , een gezellige oudejaarsavond en een heel voorspoedig 2004 toe. Tot ziens op de nieuwjaarsreceptie zondagmiddag 4 januari om 17.00 uur in de Poort.

Openbare bekendmakingen

Ruimtelijke ordening

Onherroepelijk bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van de gemeente Mook en Middelaar maken, gelet op het bepaalde in artikel 31 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, bekend dat als gevolg van de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 10 december 2003 de goedkeuring van het


- bestemmingsplan De Bisselt 85- Papenbergseweg 23

onherroepelijk is geworden.

Dit bestemmingsplan voorziet in de wijziging van de geldende manegebestemming voor het perceel Papenbergseweg 23 in de bestemmingen Woondoeleinden W en Bos/Tuin T i.v.m. de realisering van max. één woning ter vervanging van de bestaande bedrijfsbebouwing.

Inzageperiode: met ingang van 31 december 2003 ligt dit bestemmingsplan voor een ieder (permanent) ter inzage in het gemeentehuis (publieksbalie).

Nadere informatie: Afd. Grondgebied, bureau VROM, tel. 024-6969148

Het gemeenteblad

Het gemeenteblad van Mook en Middelaar is een verzameling van alle gemeentelijke verordeningen en regelingen. Indien nieuwe regelingen door het gemeentebestuur zijn vastgesteld, worden deze toegevoegd aan de het Gemeenteblad.

Wij melden u dit via onze informatierubriek Ter Sprake.

Belangstellenden kunnen kennis nemen van het Gemeenteblad bij de publieksbalie van het gemeentehuis. Tegen vergoeding van kosten kunt u op verzoek een afschrift ontvangen van het besluit.

De volgende verordeningen zijn vastgesteld door de gemeenteraad van Mook en Middelaar op 18 december 2003 en op 19 december 2003 opgenomen in het gemeenteblad:

Gemeenteblad

verordening

BEL 03.003

5^e wijziging verordening Baatbelasting Korendal

BEL 03.004

2^e wijziging verordening Brandweerrechten 2002

BEL 03.005

3^e wijziging Legesverordening 2002

BEL 03.006

2^e wijziging verordening OZB 2002

BEL 03.007

2^e wijziging verordening Reinigingsheffingen 2002

BEL 03.008

2^e wijziging verordening Rioolrechten 2002

Inhoud:

De onroerende zaakbelastingen worden met ingang van 2004 verhoogd met 6%. De tarieven bedragen:

woningen

Niet- woningen

Eigenarenbelasting

3,05

4,38

Gebruikersbelasting

2,44

3,51

De rioolrechten bedragen per aansluiting 214,00, te betalen door de eigenaar.

Voor het inzamelen van huishoudelijk afval wordt afvalstoffenheffing geheven. Per halfjaar wordt de aanslag opgelegd en geldt een vastrecht van 29,90. De lokale lastenverlichting is daar in verdisconteerd. Naast het vastrecht wordt 0,15 per kg aangeboden gewicht berekend.

De tarieven voor o.a. paspoorten en rijbewijzen zijn gewijzigd. Een rijbewijs kost 26,50 exclusief de eigen verklaring. Een paspoort kost 37,95 en een Nederlandse Identiteitskaart 30,55.

Tevens heeft de gemeenteraad besloten om het aantal betaaltermijnen bij gebruikmaking van automatische incasso te verruimen. Wordt nog geen gebruik gemaakt van automatische incasso dan ontvangt u binnenkort de daarvoor bestemde machtigingskaart.

De verordeningen treden in werking op 1 januari 2004.

Nadere informatie: afd.Middelen, bureau Financiën, tel. 024-6969168

Het gemeentebestuur van Mook en Middelaar wenst u een voorspoedig 2004.

Berichttype Ter sprake

Vorige pagina