Gemeente Mook & Middelaar


Ter Sprake week 52 2003

Gemeentelijke informatie

RECTIFICATIE JAARKRANT

Vorige week heeft u onze Jaarkrant ontvangen. Op pagina 4 is in het onderdeel De wensen van de gemeenteraadsfracties echter een storende fout geslopen. Met uitzondering van de wensen van de DGP hebben de teksten van de gemeenteraadsfracties betrekking op de algemene beschouwingen van 2002. Onze excuses daarvoor. Hieronder vindt u de correcte versie.

De wensen van de gemeenteraadsfracties.

De gemeenteraad van Mook en Middelaar bestaat uit zes raadsfracties, te weten DGP, CDA, PvdA, Groenlinks, VVD en BdB. De DGP, CDA en PvdA vormen de coalitie. Tijdens de begrotingsvergadering op 10 november 2003 hebben alle fracties via de algemene beschouwingen hun mening gegeven op het gemeentelijk beleid en hun ideeën kenbaar gemaakt hoe dit uitgevoerd kan worden door het college van burgemeester en wethouders.

Hieronder vindt u enkele kernpunten uit deze algemene beschouwingen.

DGP


· het financieel gezond maken van onze gemeente door oud beleid af te sluiten waardoor er ruimte komt voor nieuw beleid.


· OZB niet gebruiken om de begroting sluitend te maken, maar koppelen aan inflatie en extra voorzieningen voor onze burgers.


· uitvoering van gemeentelijke plannen duurt te lang, waardoor zij extra duur worden. Kortere looptijd nodig en minder plannen maken.


· lokale lastendruk verder terugdringen tot het gemiddelde niveau voor Limburg


· invulling van inbreidingslocaties mag niet ten koste gaan van bestaande speelterreinen.


· bij verkoop van de bossen moeten locaties van onze verenigingen in het bosgebied behouden blijven.


· bouwlocaties langs de Rijksweg creëren voor schone bedrijvigheid.


· voldoende woningen voor starters en ouderen in het centrumplan van Mook


· De bewoners van de Lindeboom moeten de veilige oversteekplaats behouden


· DGP maakt zich nog steeds sterk voor een zelfstandig Mook en Middelaar

PvdA


· Beleidsprioriteiten voor Mook en Middelaar zijn de financiële positie en de toekomst van de gemeente op lange termijn.


· De PvdA vindt de voorgestelde OZB-stijging van 13,5% voor 2004 te hoog en wil met andere partijen komen tot een taakstellende opdracht tot verdere bezuiniging.


· De benarde financiële positie van de gemeente is niet van tijdelijke aard. De uitgaven zijn weliswaar lager dan van vergelijkbare gemeenten maar het ontbreekt aan eigen inkomsten.


· Daarom hebben wij voorgesteld om burgers buiten de raad, die inzicht en deskundigheid bezitten, te betrekken bij een onderzoek om tot structurele oplossingen te komen.


· Het college wekt de indruk de grenzen van haar invloed op de raad te willen verkennen. Het is goed dat de raad meer tegenspel gaat bieden.


· Dat levendigheid soms om rommeligheid leidt is daarbij niet te vermijden.


· Het is de vraag of het huidige beleid van versnipperde samenwerking met omliggende gemeenten op den duur kan leiden tot behoud van zelfstandigheid van onze gemeente.


· Daarom is een indringende discussie over meer intensieve samenwerking met één of meer partnergemeenten geboden.


· De financiering van het welzijnswerk dient op andere leest geschoeid,

namelijk op contract- of outputbasis met een duidelijke en door de raad te

controleren omschrijving van te leveren diensten.

CDA


· Duidelijke verwijzing naar de winkelcentra ter versterking van het dorpshart


· Denktank instellen ten behoeve van nieuwe ontwikkelingen in centrum Mook.


· Verbetering van de communicatie met de burgers door meer duidelijkheid


· Bouwlocaties voor starters in alle drie kerkdorpen ter compensatie voor het niet bouwen ten noorden van de Ringbaan.


· Bestemmingsplan Mookerplas spoedig voltooien ter bevordering van het toerisme


· CDA is tegen privatisering van de gemeentelijke bossen


· Ruimtenood gemeentelijk apparaat oplossen door gebruik VVV-ruimte en VVV samen laten gaan met het te ontwikkelen van het bezoekerscentrum in Plasmolen


· Instellen van een deskundige werkgroep om oplossingen aan te dragen voor structurele problemen


· Personeelsbudget 2004 bevriezen op het niveau van 2003.


· CDA wil reststroken grond 2^e en 3^e fase versneld verkopen

VVD


· Onduidelijkheid in beleid en vaak stroperig trage besluitvorming door verdeeldheid onder coalitiepartijen.


· De broodnodig oppositie in een democratie wordt danig verzwakt door verdeeldheid.


· Een voortvarend en helder gemeentelijk beleid is in Mook en Middelaar daardoor ver te zoeken: er is onvoldoende eendracht en daadkracht in de gemeenteraad.


· Twee in plaats van drie wethouders is mooi, maar gaat wel ten koste van de bestuurskracht.


· De programmabegroting is te vaag en onverplichtend. Veel urgente besluiten worden op de lange baan geschoven.


· Revitalisatie van onze mooie dorpen: ruim baan voor woningbouw vooral voor starters en ouderen en voor de ontwikkeling van onze ondernemers.


· Verbetering gemeentefinanciën door aandacht voor doelmatigheid in gemeentelijke apparaat, duidelijker prioriteitsstelling en strakkere begrotingsdiscipline.


· Vrijwilligers en particuliere organisaties moeten de ruimte krijgen. Zij kunnen maatschappelijke voorzieningen vaak goedkoper en beter aanbieden dan de overheid.


· Paal en perk stellen aan de verhoging van de OZB. Mag niet het sluitstuk zijn van een gebrek aan financiële discipline bij raad en college.


· Mook, Molenhoek, Middelaar en Plasmolen hebben geen bijzondere voorzieningen of maatschappelijke problemen. Hoogste lastendruk van de provincie Limburg past daar niet bij.

Groenlinks


· De algemene beschouwingen moeten in het vervolg weer schriftelijk worden ingediend, zodat het College meer tijd heeft om ze adequaat te beantwoorden.


· Het College moet daadkrachtiger, transparanter, minder ad-hoc opereren, meer en beter communiceren met haar burgers.


· Het College en de ambtenaren moeten de Raad als hoogste orgaan van de gemeente gaan zien. De spreekkamer voor de diverse raadsfracties die ons is ontnomen moet weer terug.


· De gemeenteraad moet het komende begrotingsjaar beter gaan functioneren, minder besluiteloos zijn, vaker het initiatief nemen.


· Bedrijventerrein Teunen mag geen tweede Hoeveveld worden. Geen dure "bedrijfswoningen" maar een kleinschalig bedrijventerrein voor regionale ondernemers.


· Uitvoering geven aan de motie wat betreft het terrein MOM. Dit betreft het gedeelte tussen de Rijksweg en de Middelweg. Beginnen met woningbouw op ons eigen terrein aldaar. Geef onze Starters de Ruimte.


· Voer het plan van het gemeenschapshuis in Mook uit. Maak een begin met het centrumplan Mook. Dit plan sluit hierop naadloos aan.


· Samen met de ondernemers een plan maken voor Plasmolen. Invulling geven aan Hotel de Plasmolen. Zoals het er nu bijligt is het zeker geen visitekaartje voor Mook. Mook en Middelaar op de kaart zetten als toeristische gemeente.


· De ID banen die er bij de gemeente zijn moeten dit jaar nog omgezet worden in reguliere banen.


· Een duidelijk en eerlijk handhavingsbeleid.

BdB


· De OZB mag niet hoger stijgen dan met de inflatiecorrectie (maximaal 3,5%)


· Diensten van de gemeente zijn kostendekkend


· De afvalstoffenheffing moet omlaag, de milieustraat samen met Heumen


· Stoppen met inhuren dure externe adviseurs ( Grontmij, Deloitte, BMC)


· De eigen bossen niet verkwanselen, dan is er geen invloed meer op eigen beleid.


· De hondenbelasting terug: 50 euro per hond, 2/3 besteden aan opruimen en toezicht. (Opbrengst 30.000 euro)


· Centrumplan uitvoeren, grote gymzaal bouwen met daarbij woningen voor starters en senioren


· Ouderen zijn beter af en langer thuis in een geschikt eigen huis


· Enquete houden onder jongeren; wat gaan we nu doen om Mook en Middelaar over tien jaar leefbaar te houden.


· Visie ontwikkelen op maatschappelijk, ouderen en jeugdwerk.


· Lokalen bouwen bij basisschool in Molenhoek ter vervanging van de noodlokalen

Voorkom extra kosten. Betaal uw gemeentelijke belastingen op tijd.

Het is natuurlijk bekend, dat belastingen op tijd betaald moeten worden. Er kunnen zich omstandigheden voordoen, dat de uw betaling te laat is. Om dit te voorkomen geeft de gemeente Mook en Middelaar u de mogelijkheid in termijnen te betalen of door middel van een automatische incasso. Het is belangrijk dat u goed let de betaaldatum. Want de kosten voor te late betaling worden in 2004 fors duurder.

Toch komt het voor dat aanmaningen met kosten moeten worden verzonden of erger nog dat de deurwaarder een dwangbevel uitvaardigt en beslag kan leggen op de eigendommen.

Vanaf 1 februari 2004 stijgen de kosten voor dwanginvordering fors.

Een aanmaning kost dan tenminste 6,00. Belastingschulden boven 454,00 worden bij aanmaningen verhoogd met 13,00.

Als de deurwaarder de belastingen moet innen omdat geen tijdige betaling heeft plaatsgevonden, worden boven op de aanmaningskosten dwangbevelkosten berekend.

Bestaat een belastingschuld van 100,00 dan wordt de te betalen belasting naast de aanmaningskosten van 6,00 verhoogd met 40,00. Totaal dus 146,00 !!

Met klem wordt verzocht om tijdig uw belastingen te betalen. Als u geen gebruik maakt van automatische incasso, dan ontvangt u binnenkort een groene machtigingskaart. Nieuwe belastingaanslagen kunnen dan vanaf 2004 gespreid over het jaar worden betaald.

Nieuwjaarsreceptie

Evenals in voorafgaande jaren stelt het gemeentebestuur ook dit jaar de inwoners, bestuurders en leden van verenigingen en instellingen in de gelegenheid tot het uitwisselen van nieuwjaarswensen tijdens een nieuwjaarsreceptie. De receptie zal worden gehouden op zondag 4 januari 2004 van 17.00 uur tot 18.30 uur in de Poort van Limburg te Mook.

Tijdens deze bijeenkomst zal burgemeester drs. C.A.M. Hanselaar-van Loevezijn haar nieuwjaarsrede uitspreken.

U wordt van harte uitgenodigd voor deze nieuwjaarsreceptie. U kunt deze publicatie beschouwen als een uitnodiging. De gemeente verstuurt dit jaar geen persoonlijke uitnodigingen aan verenigingen en instellingen.

Voorbereiding reconstructie Rijksweg op schema.

De provincie Limburg is gestart met de aanbestedingsprocedure van de reconstructie van de Rijksweg te Mook. De aanbesteding vindt conform planning in de 2^e helft van januari 2004 plaats. Indien de gunning probleemloos en zonder vertraging verloopt kunnen de werkzaamheden in de loop van februari starten.

Voor aanvang van de werkzaamheden wordt nog een informatiebijeenkomst voor aanwonenden en belangstellenden georganiseerd. Het is de bedoeling om deze bijeenkomst plaats te laten vinden, nadat het werkplan van de aannemer door de Provincie is goedgekeurd. Het tijdstip is hierdoor kort voor de daadwerkelijke uitvoering, maar voor concrete informatie verstrekking is inzicht in het werkplan van de aannemer essentieel. In dit werkplan staat precies volgens welke planning en methode de aannemer zal gaan werken, zodat dan ook duidelijke informatie over de werkzaamheden gegeven kan worden. Naar verwachting zal de bijeenkomst begin februari plaats vinden.

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met het gemeentehuis, tel. 6969155.

Laat je niet verrassen !

Jaarlijks gebeuren er ongeveer 1.000 ongelukken met vuurwerk. Veel mensen denken dat vuurwerkongevallen alleen voorkomen wanneer je stunt en experimenteert met vuurwerk, of wanneer je professioneel (=illegaal) vuurwerk gebruikt, zoals strijkers, reuzenpijlen en mortieren. Wanneer je gewoon vuurwerk afsteekt, kan er niets gebeuren. Denkt men. Want de laatste jaarwisselingen zijn de meeste vuurwerkongevallen gebeurd bij het afsteken van officieel toegestaan consumentenvuurwerk. Er zijn namelijk vaak een aantal factoren waar je niet op bedacht bent en die roet in het eten kunnen gooien. Een harde wind die opsteekt, waardoor de vuurpijl net de andere kant opgaat. Je wordt per ongeluk geraakt door het vuurwerk van iemand anders. Laat je dus niet verrassen door vuurwerk en zorg dat je weet hoe je het veilig af kunt steken. Voor meer informatie kijk op: www.veiligheid.nl

Gemeentehuis gesloten

Op vrijdag 2 januari is het gemeentehuis en de gemeentelijke werkplaats gesloten.

b&Weetjes

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 9 december jl. vergaderd. Onder andere is besloten

het speelveld aan de Cuijksesteeg in stand te houden en in het voorjaar de voetbaldoelen terug te plaatsen.

dat de nieuwe parkeerplaatsen bij de splitlevelwoningen in de Lindeboom zullen worden verbeterd.

met bewoners de mogelijkheden worden besproken om de Stationsstraat af te sluiten.

een fitpoint te plaatsen bij het gemeenschaphuis in Molenhoek.

Waarover praten wij

Raads- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de vergadering reageren op voorstellen. Bij commissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

De data voor de vergaderingen in 2004 worden zijn nog niet vastgesteld

Openbare bekendmakingen

BOUWEN

Verleende bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving Verzonden

Mook :

Rijksweg 132 uitbreiden rundveestal 12 december 2003

Rijksweg 65 twee
dakkapellen 12 december 2003

Avillaweg ongenummerd amfitheater 12 december 2003

Rijksweg 87 dak op garage 12 december 2003

Leenherenstraat 4 serre en
veranda 12 december 2003

Molenhoek:

Passionistenstraat 15 uitbreiden woonhuis 12 december 2003

Middelweg 4 vergroten entree/hobbyruimte 12 december 2003

en plaatsen carport

Hoeveveld 41 bedrijfswoning en bedrijfsruimte 12 december 2003

Lijsterbeshof 8
dakkapel 12 december 2003

Inzageperiode: met ingang van verzenddatum

Reactiemogelijkheden:


- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum


- voorlopige voorziening bij Rechtbank Roermond, Postbus 950,

6040 AZ Roermond, na indiening van bezwaarschrift bij het gemeentebestuur.

Nadere informatie: afd. Grondgebied, VROM, tel. 024 69 69 147.

Aanvraag bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving

Mook :

Generaal Gavinstraat 60 KCA-container

Mortel 6 uitbreiden woonhuis

Bisseltsebaan 30 tuinhuisje

Kleine Blokstraat 3 uitbreiden woonhuis

Rijksweg 155 hekwerk

Middelaar:

Dorpsstraat 15 uitbreiden woonhuis

Plasmolen:

Riethorsterweg 19 bouw garage, carport en tuinhuisje

Nadere informatie: Afd. Grondgebied, VROM, tel. 024 69 69 147.

Verleende sloopvergunning

Bouwadres
Omschrijving Verzonden

Molenhoek:

Hoeveveld 41 sloop kantoor en opslagruimte 19 december 2003

Inzageperiode: met ingang van verzenddatum

Reactiemogelijkheden:


- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum


- voorlopige voorziening bij Rechtbank Roermond, Postbus 950,

6040 AZ Roermond, na indiening van bezwaarschrift bij het gemeentebestuur.

Nadere informatie: afd. Grondgebied, VROM, tel. 024 69 69 147.

WET RUIMTELIJKE ORDENING

Vrijstellingen

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar zijn voornemens om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen voor:


- gebruik gedeelte van het pand Groesbeekseweg 21 te Mook als schoonheidssalon

en voor


- het plaatsen van een tuinhuisje op het perceel Bisseltsebaan 30 te Mook

en voor


- het uitbreiden van de woning Gulikstraat 2 te Mook.

Tevens zijn burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar voornemens om met toepassing van artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen voor:


- het uitbreiden van het woonhuis op het perceel Mortel 6 te Mook

en voor


- de voorgeschreven max. goothoogte voor een gedeelte van het pand Rijksweg 35F te Molenhoek

Voor alle vrijstellingen geldt:

Inzageperiode: 24 december 2003 tot en met 20 januari 2004

Reactiemogelijkheden: door middel van zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens de inzage periode.

Nadere informatie: afd. Grondgebied, bureau VROM, tel. 024-6969148/6969149

MILIEU

Meldingen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Mook en Middelaar maken bekend dat bij hen een melding ingevolge artikel 8.41 van de Wet milieubeheer is ingediend door de volgende inrichtingen:

Ingevolge het Besluit Inrichtingen voor motorvoertuigen milieubeheer:


- GT Lasservice Lindenlaan 59a te Molenhoek

Ingevolge het Besluit Akkerbouwbedrijven milieubeheer:


- Astrantia V.O.F. Elzenstraat 14a te Middelaar

Ingevolge het Besluit Bouw- en houtbedrijven milieubeheer:


- Bouwbedrijf Bouhuis bv Riethorsterweg 4-6 te Plasmolen

Ingevolge het Besluit Detailhandel en Ambachtsbedrijven milieubeheer:


- Koolen, A. Glazeniers bv Rijksweg 35 te Molenhoek


- Bakkerij v/d Bergh Prinsenweg 29 te Molenhoek

Ingevolge het Besluit Woon- en verblijfsgebouwen milieubeheer:


- ForTe BV Lindenlaan 31c te Molenhoek

De inrichtingen vallen onder de werkingssfeer van de genoemde Besluiten, welke algemene regels stellen ter bescherming van het milieu.

Nadere informatie: Afdeling Grondgebied, bureau VROM, tel. 024-6969151

WET VOORZIENINGEN GEHANDICAPTEN (WVG)

Bevoegdheden tot nemen van beslissingen Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG)

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar maken bekend dat zij hebben besloten de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen omtrent het toekennen c.q. afwijzen van Wvg- rolstoelvoorzieningen, Wvg-vervoerskostenvergoedingen voor (rolstoel-)taxi en (bruikleen)auto, Wvg-woonvoorzieningen tot een bedrag van 20.420,-- en door het RIO geïndiceerde Wvg- spoedvoorzieningen te mandateren aan het hoofd van Bureau Sociale Zaken of diens plaatsvervanger.

Inzageperiode: Voor belangstellenden ligt het volledige besluit van 16 december 2003 tot en met 27 januari 2004 ter inzage op Bureau Sociale Zaken.

Reactiemogelijkheden:


- bezwaarschrift aan het college van burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar,

Raadhuisplein 6 te Mook gedurende de inzageperiode:


- voorlopige voorziening, na indiening bezwaarschrift, bij Rechtbank Arrondissement Roermond, Postbus 950, 6040 AZ Roermond

Nadere informatie: Afdeling Publieke Dienstverlening, Bureau Sociale Zaken, tel. 024 6969129

VERGUNNINGEN OPENBARE WERKEN

Bevoegdheid tot verlenen van vergunningen openbare werken

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij besloten hebben om de besluitvorming en afhandeling van een aantal vergunningaanvragen en kennisgevingen te mandateren aan het bureauhoofd Openbare Werken.

Het betreft vergunningverlening voor een uitrit, voor het plaatsen van voorwerpen op/langs de weg, voor graafwerkzaamheden in openbare gronden, eenvoudige rioolaansluitingen en tijdelijke verkeersmaatregelen i.v.m evenementen.

Inzage: tot en met 27 januari 2004.

Reactiemogelijkheden:


- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders tijdens de inzageperiode;


- voorlopige voorziening, na indiening bezwaarschrift, bij Rechtbank Arrondissement Roermond, Postbus 950, 6040 AZ Roermond.

Nadere informatie: afdeling Grondgebied, Openbare Werken, tel: 69 69 158

Het gemeentebestuur van Mook en Middelaar wenst u prettige en veilige feestdagen

Berichttype Ter sprake
Vorige pagina