Gemeente Heerlen

Welstand op een nieuwe manier

Buurten krijgen kwaliteitswaardering

Over welstand heeft iedereen een mening. Mensen met bouwplannen vinden het te streng; hun buren meestal niet streng genoeg. En de criteria waaraan getoetst wordt, zijn niet altijd even duidelijk. Dat gaat veranderen met de nieuwe welstandsnota. Daarin worden de welstandseisen gekoppeld aan de kwaliteiten van gebieden. Van elk gebied is beschreven wat de belangrijkste kenmerken zijn, welk welstandsniveau geldt en welke eisen daaraan gekoppeld zijn. Vanaf 1 juni 2004 kan iedereen die (ver)bouwplannen heeft van tevoren opzoeken hoe streng de eisen zijn. In januari kunnen inwoners meepraten over de welstandscriteria die gaan gelden in hun buurt.

Hoewel Heerlen een jonge stad is, heeft Heerlen menig gebied van een historisch stedenbouwkundige en architectonische waarde, dat het waard is om beschermd te worden. Door aandacht te besteden aan stedenbouw, architectuur, welstand, en cultuurhistorie kan de kwaliteit van de leefomgeving verbeterd worden. Dat is de reden waarom de stad wil investeren in de ruimtelijke kwaliteit. Daarom wordt veel aandacht besteed aan het nieuwe 'welstandsbeleid'. Het gaat daarbij enerzijds om het behouden en versterken van bestaande kwaliteiten van elementen en structuren en anderzijds om nieuwe ontwikkelingen zo te sturen dat zij bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van de stad.

Nieuwe werkwijze
In de toekomst moet het nieuwe welstandsbeleid transparanter en duidelijker zijn. De basis hiervoor wordt gevormd door een kaart waarop een stedenbouwkundige en welstandsbeoordeling wordt gegeven voor afzonderlijke gebieden. Meer concreet: de gemeente wordt onderverdeeld in verschillende gebiedstypen bijvoorbeeld: mijnkoloniën(o.a. Beersdal), historische kernen (o.a. Benzenrade), historische linten (o.a.Hoofdstraat ) vooroorlogse buurten, buurten uit de periode 1940-1960 ( o.a. Aarveld), buurten uit de periode 1960-1980, (Vrieheide de Stack) recente woningbouw (Caumerpark) en een aantal thematische gebieden. Van elk gebied is beschreven wat de belangrijkste kenmerken zijn.

Aan deze gebiedstypen zijn vier welstandsniveaus gekoppeld: buitengewoon niveau voor monumenten of groepen monumenten (inclusief affectieve monumenten) bijzonder welstandsniveau voor waardevolle gebieden, regulier welstandsniveau waar de huidige lijn wordt voortgezet, welstandsvrije gebieden (die overigens in Heerlen niet aangewezen zijn). Aan deze typeringen worden stedenbouwkundige- en welstandsbeoordelingscriteria gekoppeld met betrekking tot situering, massa en vorm, gevels, kleurgebruik, detaillering, en afwerking van erven. Deze criteria zullen bij de beoordeling van plannen gebruikt worden. Doordat ze vooraf beschreven zijn en zijn vastgelegd op de kaart kan iedereen al voor het indienen van bouwaanvragen zien waaraan een bouwplan getoetst wordt. Hierdoor wordt de welstand meer inzichtelijk gemaakt.

Los van de kwaliteitscriteria per buurt gelden er natuurlijk aparte regels voor officiële monumenten. Daarnaast zijn er nog bouwwerken of plekjes die door burgers of deskundigen zijn aangemerkt als waardevol of karakteristiek voor een bepaalde bouw(stijl)periode. Ook deze 'monumenten' worden op de kaart opgenomen.

Meepraten

Voordat de nota wordt vastgesteld, krijgen inwoners ruim de mogelijkheid mee te denken over de ruimtelijke kwaliteit van de stad. Tijdens vier bijeenkomsten waarin per stadsdeel uitgelegd wordt welke kwaliteiten de gemeente tot nu toe ziet in dat deel van de stad, en welke welstandscriteria daar bij horen, kunnen inwoners hun visie hierop geven.

Deze bijeenkomsten vinden plaats op:
12 januari 2004, 19.30 uur voor stadsdeel Hoensbroek in Hotel Amacitia, Markt 9 19 januari 2004, 19.30 uur voor stadsdeel Heerlerbaan in 't Drieluik, Heerlerbaan 107 20 januari 2004, 19.30 uur voor stadsdeel Heerlen-centrum in het Glaspaleis, Bongerd 18 22 januari 2004, 19.30 uur voor stadsdeel Heerlerheide in het Corneliushuis, Heulsstraat 2

Gemeente Heerlen, 9 januari 2004
Afdeling Communicatie
Richard Pisters, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl

---- --