Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
9 januari 2004

Kabinet wil meer gerichte herbeoordeling voor arbeidsongeschikten

De wettelijk verplichte systematiek van herbeoordeling van arbeidsongeschikten wordt afgeschaft. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) krijgt hierdoor meer mogelijkheden zelf invulling te geven aan het moment waarop herbeoordelingen plaatsvinden. Dit is de strekking van een voorstel tot wijziging van de arbeidsongeschiktheidswetten waarmee de ministerraad op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingestemd.

Momenteel is er nog sprake van een wettelijke herbeoordeling binnen een jaar na toekenning van een arbeidsongeschiktheidsuitkering en vervolgens een keer per vijf jaar. De wetswijziging maakt het mogelijk om op termijn arbeidsongeschikte werknemers op een andere manier, meer gericht te herbeoordelen. Dit kan door bijvoorbeeld mensen die het meeste kans maken op de arbeidsmarkt voorrang te geven bij de herbeoordelingen. Dit hoeft dan niet meer op de door de wet voorgeschreven momenten plaats te vinden. Besluitvorming over de wijze van deze herbeoordelingen zal plaatsvinden na ommekomst van de advisering door de Sociaal-Economische Raad (SER) over de WAO.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 09.01.2004