Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Strijd tegen autodiefstal in Europa versterken

9 januari 2004

De Nederlandse regering heeft bij de Europese Unie een voorstel ingediend voor een EU-besluit over de strijd tegen voertuigcriminaliteit (auto- en motordiefstal, carjacking, joyriding etc.). In een brief aan de Secretaris-Generaal van de Raad van Ministers, Javier Solana, worden voorstellen gedaan om te komen tot nauwere samenwerking tussen de betrokken politiediensten.
---

De samenwerking tussen politie- en douanediensten, EUROPOL en de voertuigregistrerende autoriteit kan nog aanzienlijk worden versterkt door verbetering van het gebruik van de voertuig- en opsporingsregisters, zoals het Schengen Informatiesysteem, Interpol en Eucaris (het Europese voertuig- en rijbewijssysteem). Bovendien is het dringend noodzakelijk samenwerking met private partners (de auto- en verzekeringsbranche) binnen de Unie te bevorderen. Verder doet Nederland voorstellen over het bestrijden van misbruik van kentekenbewijzen. Zo is het de bedoeling het kentekenbewijs in te nemen als een auto total loss is. De aandacht van de politie bij de bestrijding van voertuigcriminaliteit moet gericht zijn op de hele keten: de dief, de tussenpersoon, de opdrachtgever, de transporteur en de ontvanger.

In 2001 zijn er in EU-lidstaten 1.175.000 auto's gestolen. Daarvan is 63 procent teruggevonden. Een aanzienlijk deel van de, vooral duurdere, personenauto's verdwijnt naar Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Voertuigcriminaliteit hangt vaak samen met andere vormen van criminaliteit, zoals handel in verdovende middelen, vuurwapenhandel en mensenhandel.

Het voorstel zal door Solana aan het comité van permanent vertegenwoordigers worden voorgelegd. Daarna zal het in het publicatieblad van de Europese Gemeenschappen worden geplaatst en voor advies aan het Europees Parlement worden aangeboden. Vervolgens zal het besproken worden tussen de EU-lidstaten in het kader van de politiesamenwerking.