Politie Friesland

Politieberichten van 9 januari (07.00 - 13.00)

Fryslân 09-01-2004 - Voor verdere informatie kunt u vandaag tot 15.00 uur contact opnemen met het bureau Communicatie via het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 - 8844.

Heerenveen: zakkenrollerij
Donderdag omstreeks 14.00 wilde een 73-jarige inwoonster uit Heerenveen afrekenen bij een kassa in een winkel aan de Passage. Toen bemerkte zij pas, dat haar portemonnee was weggenomen. De rits van de tas stond open. In de portemonnee zat een kleine hoeveelheid geld.

Stiens: diefstal auto vanaf een bedrijfsterrein
In de nacht van donderdag op vrijdag werd vanaf een bedrijfsterrein aan It Noarderfjild een grijze Volvo 740, met het kenteken TR 27 LL, weggenomen. Het hekwerk om het terrein werd vernield. Ook is getracht een Nissan en een Renault weg te nemen, wat niet gelukt is. Aangifte werd gedaan door een 40-jarige inwoner van Stiens.

Leeuwarden: aanhouding verdachte voor diverse woninginbraken Zondag 28 december 2003 werd een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden in een woning in Leeuwarden. De man had die dag uit een berging aan de Weistraat twee bromfietsen en twee kratten bier gestolen. Nader onderzoek leerde dat de verdachte zich mogelijk schuldig had gemaakt aan meerdere woninginbraken. Hij had ook nog ingebroken in diverse woningen: op 27 november in de Spoorstraat (hier werden een computer en een fiets gestolen), tussen 25 november en 27 november in de Nieuwe Schrans (radio en gereedschap), tussen 27 november en 28 november in de M.H. Trompstraat (een dvdspeler en 10 dvds), op 20 november in de Vegelinstraat (playstation en 10 spelletjes) en op 25 december in de Polderstraat (gering geldbedrag en een pakket aftershave. De aftershave was een kerstcadeau). De man heeft alle zaken bekend. Door technisch sporenonderzoek kon de man bij de zaken worden gebracht. De buit ging op aan levensonderhoud. De man had geen bron van inkomsten. De verdachte zit nog vast. Het onderzoek naar de helers loopt nog.

Leeuwarden: brandstichting opgelost
Vrijdag 12 december 2003 omstreeks 21.50 uur werd melding gemaakt dat op de Leendert Sinnemastraat een auto in brand zou staan (zie ook de politieberichten van 13 december). De auto was op verschillende plaatsen in brand gestoken. De auto bleek eigendom te zijn van een 34-jarige inwoner van Stendal (Duitsland). Uit onderzoek kwam naar voren dat een 58-jarige inwoner van Leeuwarden de dader was. De Leeuwarder werd om 22.40 uur aangehouden in een woning aan de Vegelinstraat. Oplettende politiemensen hadden geconstateerd dat de auto van de Leeuwarder erg naar benzine stonk. In oktober had de Leeuwarder al de banden van de auto van de Duitser lek gestoken. Op 12 december heeft hij de auto, zoals vermeld, in brand gestoken. De auto werd totaal vernield. Het motief ligt in de relatiesfeer. De Duitser had namelijk een relatie gekregen met de ex van de Leeuwarder. De Leeuwarder heeft tijdens de voorgeleiding bekend. De auto was overgoten met wasbenzine, brandspiritus en terpentine.

Leeuwarden: tweede aanhouding na poging doodslag
Zaterdag 13 december omstreeks 17.15 uur vond een steekpartij plaats in een pand aan de Goudenregenstraat (zie ook de politieberichten van 14 december). Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden werd gestoken met een mes in hals en nek. Hij is per ambulance overgebracht naar MCL Zuid voor behandeling. Uit onderzoek bleek dat een 49-jarige inwoner van Leeuwarden de dader zou zijn geweest.
Deze is na de steekpartij vertrokken en kon om 18.45 uur in de buurt worden aangehouden en is naar het bureau overgebracht. Uit onderzoek blijkt dat ook hij gewond is geraakt. De verdachte was gestoken in de rug. Er was sprake van twee messen. Een mes is aangetroffen in de kleding van de 32-jarige. De aanleiding was een ruzie om een bushokje. De 32-jarige wilde ongestoord bellen en de 49-jarige wilde hiervoor het bushokje niet verlaten. De 32-jarige is zondag 14 december aangehouden, na zijn ontslag uit het ziekenhuis in Leeuwarden. Beide verdachten zitten nog vast. Nader wordt nog onderzocht of de verdachten onder invloed van drugs of alcohol waren tijdens de steekpartij.