Socialistische Partij

Schors ambtenaren die Borssele-beleid frustreerden


09-01-2004 * Er moet met spoed een onafhankelijk onderzoek komen naar het handelen van topambtenaren van Economische Zaken die het Borssele-beleid doelbewust frustreerden. Indien de betreffende ambtenaren nog in overheidsdienst zijn, moeten zij hangende het onderzoek geschorst worden. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen in reactie op de openbaarmaking van de activiteiten van ambtenaren om de kerncentrale in Borssele open te houden, tegen de wil van Kamer en kabinet.

Krista van Velzen Van Velzen eist dat de Minister Brinkhorst (EZ) onmiddellijk opdracht geeft voor een onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de ambtenaren in kwestie. Het onderzoek moet boven tafel brengen hoe het plaats kan vinden dat ambtenaren lijnrecht tegen de wil van de Kamer en het kabinet kunnen handelen. Verder moet het onderzoek uitwijzen of de politiek verantwoordelijke ministers Wijers, Jorritsma en Brinkhorst op de hoogte waren van het handelen van hun ambtenaren en waarom de Kamer daarover niet is geïnformeerd. Als de ministers niet op de hoogte waren, moet onderzocht worden waarom de ministers geen greep op hun ambtenarenkorps hadden en hoe dit in de toekomst verbeterd kan worden.

Het onderzoek moet volgens Van Velzen door een onafhankelijk extern bureau worden uitgevoerd, gezien de betrokkenheid van hoge ambtenaren bij dit schandaal. Hangende het onderzoek moeten de betreffende ambtenaren, zover zij nog in overheidsdienst werkzaam zijn, geschorst worden.