De Unie


Alstom - Reorganisatie aangekondigd

9 januari 2004 - Vandaag heeft de directie van Alstom ons de aankondiging van een reorganisatie gedaan. Bij deze reorganisatie zullen er 19 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Waarom deze reorganisatie?
De redenen van de aangekondigde reorganisatie zijn volgens de directie; een teruglopende orderportefeuille en de interne concurrentie met Alstom-vestigingen in andere landen. Dit noodzaakt Alstom Ridderkerk tot het uitbesteden van werk naar lage-lonenlanden. Verder heeft de hoofddirectie in Frankrijk besloten dat er in tegenstelling tot wat er nu gebruikelijk is, er meer gestandaardiseerde producten gemaakt moeten worden. De Unie heeft over dit laatste kritische vragen gesteld. De kracht van Alstom Ridderkerk was juist het vernieuwend bezig zijn en in kunnen spelen op specifieke vragen van klanten. De vraag is dan ook hoe de toekomst er voor Alstom Ridderkerk op middenlange termijn uit zal zien binnen het grote Alstom-concern.

De Unie niet overtuigd van de juiste keuzes
De Unie is nog niet overtuigd van de juiste keuzes die de directie nu voorgesteld heeft. De ondernemingsraad zal ook kritisch naar het nut en de noodzaak van de reorganisatieplannen kijken voordat er een advies uitgebracht wordt. De ondernemingsraad, waar de vakbonden samen mee op trekken, heeft hier inmiddels deskundige hulp bij ingeschakeld.

Op de meeste afdelingen vervallen er arbeidsplaatsen, maar van de aangekondigde personeelsreductie komt de grootste klap bij de engineeringafdeling. De Unie is van mening dat juist deze groep, waar op innovatief gebied de toegevoegde waarde zit, ingezet moet worden om het bestaansrecht van Alstom Ridderkerk voor de toekomst veilig te stellen.

De Unie accepteert geen gedwongen ontslagen
Als blijkt dat er toch een personeelsreductie het noodzakelijk is heeft De Unie aangekondigd geen gedwongen ontslagen te accepteren. Om dit te bereiken hebben we de directie een voorstel gedaan voor mogelijke oplossingen.

* Allereerst een goede ouderenregeling. Hierbij kan er optimaal gebruik gemaakt worden van de prepensioenregeling om medewerkers vrijwillig vervroegd uit te laten treden.

* Verder willen we graag dat er een goede vertrekstimuleringsregeling aangeboden wordt voor mensen die vrijwillig Alstom gaan verlaten.

* Indien deze maatregelen niet voldoende zijn stellen wij voor om de eventueel boventallige medewerker via een outplacementtraject van werk naar een andere baan te begeleiden.

De directie heeft ons geantwoord hier over na te denken en met een uitgewerkt voorstel te komen. Dit concept gaan wij aan het einde van deze maand verder met de directie bespreken. Als lid van De Unie wordt u uiteraard van verdere ontwikkelingen op de hoogte gehouden.

Maak een ongeorganiseerde collega lid
Wellicht is uw collega er nog niet eerder aan toe gekomen om zich in te schrijven als lid van De Unie. U kent inmiddels de voordelen van het lidmaatschap, wijs uw ongeorganiseerde collega hier ook eens op. U vindt hier het aanmeldingsformulier.

Gerard van der Lit
Bestuurder

vrijdag, 9 januari 2004