CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 9 januari 2004 Nieuwjaarstoespraak CDA-fractievoorzitter Leonard Geluk

Partijgenoten, beste mensen,

In mijn eerste speech in het nieuwe jaar wil ik u in de allereerste plaats al het goede toewensen. Onze minister Karla Peijs wenste alle aanwezigen op het jaarlijkse havendiner van Deltalinqs, afgelopen woensdag, een zalig nieuwjaar en meldde daarbij dat ze dat nu eenmaal als Brabantse gewend is. Hoewel ik geen Brabander ben sluit ik me zeer graag aan bij haar woorden, maar ik wens u en de uwen ook veel geluk toe in 2004.

Ik hoop niet dat u teleurgesteld bent dat ik vanmiddag niets zal zeggen over collegas of collega-fracties in de Raad. Ik zal bijvoorbeeld niet reageren op de woorden van VVD-fractievoorzitter George van Gent in zijn nieuwjaarsrede dat het CDA niet naar links of naar rechts moet buigen en de rug recht moet houden, want dat spreekt vanzelf. Wij zijn namelijk van het CDA en daar zijn wij trots op. Ik zal niets zeggen over Leefbaar Rotterdam of over de PvdA of over D66 of over de 10 partijen die ik niet bij name noem want die lijst wordt langer en langer. Ik zal niets zeggen over de problemen bij GroenLinks, hoewel ik hun geruzie erg betreur, want het leidt tot een verdere verzwakking van de positie van de gemeenteraad en dat is slecht voor de stad.

Ik beperk me liever tot onze ambitie voor 2004. En het is Ruud Lubbers, dames en heren, die ons voorhoudt dat je niet bevlogen over de toekomst kunt spreken als je niet wortelt in het verleden, als je je niet baseert op de constante waarden als solidariteit en gerechtigheid.

Ik haal hier vanmiddag bewust de woorden van Ruud Lubbers aan, niet alleen omdat hij als Rotterdammer en als CDA-er één van ons is, niet alleen omdat wij allen zeer veel bewonderling hebben voor zijn tomeloze betrokkenheid met vluchtelingen in de wereld, maar vooral omdat Ruud Lubbers op 23 april de hoogste onderscheiding zal ontvangen van de stad Rotterdam, de Johan van Oldenbarneveldtpenning. Daar zijn wij trots op!

Laat ik spreken over Rotterdam.

De Rotterdamse politiek is boeiender dan ooit. Er is het is u niet ontgaan- buitengemeen veel belangstelling voor Rotterdam. Het overkomt mij en mijn fractiegenoten bijna dagelijks. Een bekende klampt je aan, kijkt je meewarig aan en vraagt: gaat het nog wel een beetje? Houden jullie het nog wel een beetje vol?

Ja, dames en heren, ja, we houden het nog een beetje vol. We houden het graag vol. Dank voor al het meeleven met het persoonlijk wel en wee van CDA-politici, maar maak u vooral geen zorgen over onze energie, over ons elan. Want we zijn nog maar net begonnen! We staan nog maar aan het begin! Rotterdam is nog lang niet klaar voor de toekomst!

Want dat is wat wij doen als CDA. We nemen verantwoordelijkheid om Rotterdam klaar te maken voor de toekomst. Dat deden we in 2003 en daar gaan we in 2004 mee door. We zijn blij met de eerste successen van ons beleid, van het beleid van het College, van onze wethouders Sjaak van der Tak en Lucas Bolsius, maar we zien ook die enorme opgave die nog voor ons ligt!

Het CDA voert de vernieuwingsagenda. Niet iedereen merkt het nog op, te makkelijk wordt het CDA neergezet als een traditionele en conservatieve partij, maar het CDA, in Rotterdam en in het land, leidt het debat over vernieuwing.
Onze CDA-agenda gaat over een andere overheid, over herijking van verantwoordelijkheden, over de versterking van waarden en normen in de samenleving en over het verder in balans brengen van de stad.

Dames en heren,

Ik ga nu, vanmiddag, een uitspraak doen die u als een geweldige open deur in de oren zal klinken, passend in de reeks van open deuren die kennelijk bij dergelijke speeches horen, maar die in zijn consequenties de organisatie van de overheid op zijn kop zet.

Het CDA wil een gemeentelijke overheid die dienstbaar is aan de burger! Het CDA wil een overheid die er is voor de burger. Het CDA wil dat de overheid problemen oplost en nog liever problemen voorkomt. Wij willen dat, als een 11-jarig jongetje met zijn vriendjes gewelddadige overvallen pleegt, en dat komt voor in onze mooie stad, dat er wat gebeurt en dat er geen carrousel wordt opgetuigd van overheidsinstanties en door de overheid gefinancierde organisaties die aangeven waarom zij er vooral niets aan konden doen. Wij willen dat dit verandert. Niet door een lappendeken van coördinatoren en managers in het leven te roepen maar door een andere overheid die dienstbaar is aan de burger en problemen oplost.Het is onze missie om de overheid te vernieuwen, om de overheid weer vanuit het belang van de burger te laten werken. En dan is er geen ruimte meer voor verkokering en het afschuiven van problemen, dan is er maar 1 oriëntatie en dat is de burger!

We moeten af van het idee dat uitbreiding van de overheid het enige antwoord is op alle maatschappelijke problemen. Het roer moet om! Jan Peter Balkenende ziet dat heel erg scherp met zijn continue pleidooi voor meer eigen verantwoordelijkheid van mensen en de herijking van verantwoordelijkheden tussen overheid en samenleving. Ik moet u melden dat ik buitengewoon veel bewondering heb voor Jan Peter Balkenende. Hij houdt zijn rug recht! Balkenende is een man met een missie. Wij waarderen ook de grote Rotterdamse betrokkenheid van de CDA-bewindslieden in het kabinet!

Het is essentieel dat de overheid uitdraagt wat wel kan en wat niet kan. Soms doen we dat heel stevig, maar we doen dat helaas zo ontzettend inconsequent. Neem nu ons rookbeleid. Roken schijnt echt heel erg slecht te zijn. Dat schreeuwt ieder sigarettenpakje ons toe. Op een heel enkel plekje in ons land mag je nog snel even roken, maar het is wel levensgevaarlijk, het is u niet ontgaan.

Maar hoe zit dat met onze coffeeshops?

Rotterdam heeft een groot probleem met jongeren die te vroeg stoppen met de school, die geen zin hebben om ook maar iets te doen, die hangen en lummelen en die een beetje rommelen in de criminaliteit en die ondertussen ook nog dagelijks een portie wiet roken. Wat stralen we uit als overheid, als dezelfde overheid die de sigarettenpakjes voorbedrukt met rouwteksten?

We stralen uit: welkom in onze coffeeshop, we leggen u geen strobreed in de weg, als u maar niet al te veel overlast veroorzaakt doen wij niet moeilijk. Dames en heren, 60 van de 62 coffeeshops in Rotterdam staan in de buurt van een school. Dat willen wij niet maar voor sluiting is onvoldoende draagvlak. Ik hoop wel dat er voldoende draagvlak is- in het belang van al die jongeren die zich dagelijks de apathie in blowen- om de openingstijden van coffeeshops in de buurt van scholen fors te verminderen, bijvoorbeeld van 7 tot 11 uur s avonds. Ik neem aan maar ik steek mijn hand er niet voor in het vuur- dat de betrokkenheid van de gemeenteraad bij onze jongeren zo groot is dat hiervoor een ruime steun te verkrijgen is. Aan ons zal het niet liggen!

Het onderwerp waarden en normen is afgelopen tijd al meer dan genoeg aan de orde geweest, ik verwijs hier graag naar het stevige rapport van de WRR van afgelopen december. Burgemeester Opstelten meldde afgelopen maandag in zijn nieuwjaarsspeech dat er 2 soorten mensen zijn, namelijk fatsoenlijke en onfatsoenlijke. Het gaat, zo meldde hij terecht, niet om wat je verdient!

De discussie over de stad in balans heeft de gemoederen bezig gehouden. Voor het CDA is de versterking van de economie essentieel. Rotterdam blijft in tijden van groei achter en krijgt in tijden van economische tegenwind de hardste klappen. Ook hier met het roer radicaal om. Niet iedereen zal gelukkig zijn met onze expliciete keuze om Rotterdam Airport meer ruimte te geven maar ik zeg u dat we maximaal moeten profiteren van de potentie die dat vliegveld bevat: een nieuwe banenmotor in Rotterdam en dat is zeer hard nodig voor een stad in balans. Wij zullen ons inzetten, natuurlijk binnen de geluidscontouren, om de Noordrand van Rotterdam deze banengroei te geven.

Wij zullen ons ook inzetten om het MKB alle ruimte te geven om te groeien. Wij zullen ons inzetten om via een vernieuwend brede school concept kansarme kinderen kansen voor de toekomst te geven, wij blijven ons inzetten voor een versterking van het welzijnswerk en voor de opbouw van een dekkend netwerk opvoedingsondersteuning. Wij zullen ons inzetten om ook in Rotterdam die huizen te realiseren waar de meeste vraag naar is, en dat zijn gezinswoningen met een voor- en achtertuin in een veilige buurt. De woningen die nu in Barendrecht en Berkel worden gebouwd moeten straks gewoon in Schiebroek en in IJsselmonde en op tal van andere plekken worden gerealiseerd. Nieuwe bouwprojecten moeten niet langer buiten maar in de stad plaatsvinden. En we kiezen er voor om de buurten die helemaal uit het lood zijn alleen maar mensen met een baan toe te laten. In 2004 gaat het om vernieuwing van de overheid, versterking van de samenleving en om een stad met balans!

Het CDA is een partij met een missie. Het CDA is de partij van de vernieuwing. Het CDA is de partij van de rechte rug. Het CDA is de partij van de betrokken leden. Ik wil u vragen betrokken te zijn met het CDA, mee te denken met het CDA, energie te steken in het CDA,

Laten wij op dat CDA, op die missie, op het CDA van Ruud Lubbers, van Jan Peter Balkenende, van Alaattin Erdal, van Karen Duys, van Harm van den Born en van Frans Jozef van der Heijden, op dat CDA van honderden betrokken leden het glas heffen!