Universiteit Maastricht

9 Januari 2004

NWO beloont 82 jonge originele onderzoekstalenten Zeven UM-onderzoekers ontvangen Veni-subsidie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 82 jonge, pasgepromoveerde wetenschappers een zogeheten Veni-subsidie toegekend. Daarvan zijn er zeven werkzaam bij de Universiteit Maastricht (UM). Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 200.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen.

In totaal schreven ruim vierhonderd onderzoekers een onderzoeksplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in het binnen- en buitenland. Er werden uiteindelijk 82 voorstellen voor honorering geselecteerd, waarvan er zeven afkomstig waren van de UM. De succesvolle UM-kandidaten, vier vrouwen en drie mannen, werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. De gehonoreerde UM-projecten richten zich onder meer op posttraumatische stress (dr. Iris Engelhard), de betrouwbaarheid van ooggetuigenverslagen (dr. Ingrid Candel) en de rol van fijn stof bij het ontstaan van aderverkalking (dr. Ad Knaapen).

NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Noot voor de pers:
Klik hier voor een overzicht van de gehonoreerde projecten Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht is de afdeling Communicatie van de UM bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl