Ingezonden persbericht


Persbericht


Van: Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie


Datum: 9 januari 2004


---


Minister De Geus weigert liberale prijs

JOVD teleurgesteld in Liberaal van het Jaar

De onafhankelijke liberale Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) is teleurgesteld in de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aart-Jan de Geus (CDA). De jonge liberalen hebben als waardering voor de hervormingen van de sociale zekerheid de prijs Liberaal van het Jaar dit jaar aan de minister toegekend. De nadruk op eigen verantwoordelijkheid en de aandacht voor financiële prikkels resulteren in een liberale sociale zekerheid. De minister ontkent echter dat het beleid van CDA, VVD en D66 duidelijk liberaal is gekleurd.

Vanavond tijdens de nieuwjaarsborrel van de JOVD zou de prijs worden uitgereikt. Elk jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoon die zich sterk heeft gemaakt voor het liberalisme. Eerder werd de prijs uitgereikt aan Paul Cliteur (2003; universitair hoofddocent Universiteit Leiden), Fogh Rasmussen (2001; minister-president van Denemarken), Henk Kamp (2000; toen Tweede Kamerlid VVD), Guy Verhofstadt (1999; minister-president van België), Klaas Groeneveld (1998; toen directeur wetenschappelijk instituut VVD), Gijs de Vries (1997; toen fractievoorzitter ELDR), Jozias van Aartsen (1996; toen minister van LNV) en Hans Dijkstal (1996; toen minister van Binnenlandse Zaken). Allen waren erg verheugd met deze eer.

De prijs is aan minister De Geus toegekend uit waardering voor de vernieuwingsplannen voor de sociale zekerheid. Plannen van de minister voor het mogelijk opnemen van de Werkeloosheidswet (WW) in een levensloopregeling, het afschaffen van de arbeidstijdenwet en het verlagen van de uitkering bij ziekte om mensen middels een financiële prikkel te motiveren beter te worden, worden door de jonge liberalen gewaardeerd.

De nadruk op de eigen verantwoordelijkheid dient niet overdreven te worden. De steun voor de Robin Hood-rekening beschouwd de JOVD als een vergissing. Dat maakt het extra jammer dat juist de discussie omtrent het optreden van de minister omtrent dit plan waarschijnlijk de reden zal zijn dat de minister zich zorgen maakt over zijn imago. Zo veel zorgen dat hij als minister in een kabinet met CDA, VVD en D66 geen liberaal beleid wenst voor te staan.

Minister De Geus heeft laten weten de prijs niet te kunnen aanvaarden. Hij zegt als overtuigd christen-democraat oplossingen voor te staan welke een evenwicht vormen tussen solide en sociaal. Landelijk voorzitter Paul van As: Blijkbaar durft De Geus niet te erkennen dat dit liberale oplossingen zijn. De hervormingen die de sociale zekerheid nodig heeft zijn dit wèl. De internationalisering en individualisering van de samenleving zorgt ervoor dat het stelsel flexibeler moet worden. Dit kan alleen mits er aandacht is voor het individu en de eigen verantwoordelijkheid.

- einde persbericht

Inlichtingen:

Hans de Backer Voorlichter 06.17140552

Paul van As Landelijk Voorzitter 06.20608544

---


Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD)
Herengracht 38a
2511 EJ Den Haag
070-3622433


070-3617304


www.jovd.nl