Vlaamse overheid

Groenten eerst wassen, scharreleieren niet eten

Menenaars kunnen gerust zelfgekweekte groenten eten. Als ze maar eerst gewassen worden. Het gebruik van melk van eigen koeien daarentegen wordt afgeraden. Ook zelfgekweekte scharreleieren worden best niet geconsumeerd. Uit een onderzoek op initiatief van Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen blijkt dat de scharreleieren te veel dioxines en dioxineachtige PCB's bevatten. De stad Menen wil de bewoners van de onderzochte regio hieromtrent duidelijk informeren en verspreidt volgende week een huis-aan-huis-folder met de nodige informatie. Een aantal vervuilende bedrijven hebben intussen reeds maatregelen genomen tegen de verspreiding van dioxines en PCB's. Dat gebeurt binnen het Actieplan Milieu & Gezondheid dat Menen dioxine- en PCB-vrij moet maken.

Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen heeft, in samenwerking met zijn collega van gezondheid, Adelheid Byttebier, een actieplan Milieu & Gezondheid uitgewerkt om de actuele verontreiniging met dioxines en PCB's, alsook de historische vervuiling, in Menen aan te pakken. Het stadsbestuur, het provinciebestuur, de Vlaamse milieu- en gezondheidsadministraties en het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) werken hierbij op een constructieve manier samen.

Op vraag van minister Ludo Sannen heeft de OVAM, de Openbare Afvalstoffenmaatschapij voor het Vlaamse Gewest, in samenwerking met het VITO, in het woongebeid van Menen stalen genomen van de bodem, van scharreleieren en van groenten zoals pompoenen, courgettes, sla en wortelen.

Alvorens de analyses van start gingen werden de groenten gewassen en geschild. Bij bladgroenten werden de buitenste bladeren verwijderd. Uit deze onderzoeken blijkt dat geen risico's verbonden zijn aan de consumptie van lokaal geteelde groenten. Het is wel aangeraden om groenten uit de buurt grondig te wassen en te ontdoen van de buitenste bladeren. Neerdwarrelend stof kan op de groenten terechtkomen, vandaar de noodzaak om de groenten goed te wassen.
Het federaal voedselagentschap (FAVV) onderzocht melkstalen afkomstig van verschillende locaties in Menen. In de genomen stalen werd zowel de hoeveelheid dioxines als dioxineachtige PCB's geanalyseerd. Er werden geen normoverschrijdingen vastgesteld voor dioxines en PCB's. Voor dioxineachtige PCB's werden wel verhoogde waarden gemeten. Vandaar dat er wordt aangeraden om hoevemelk afkomstig van de producenten uit de verontreinigde zone niet te consumeren.
Eveneens wordt aangeraden om het gebruik van eieren afkomstig van kippen die buiten gehouden worden, te vermijden. Uit de analyses blijkt immers dat dergelijke eieren een verhoogde hoeveelheid aan schadelijke stoffen bevatten (dioxines en dioxine-achtige PCB's). Voorts onderzocht OVAM ook de bodem in de regio. Op basis van deze eerste onderzoeken kan niet worden geconcludeerd dat bodemsanering zich opdringt.

Het is bekend dat de dioxines een gevolg zijn van de historische vervuiling ten gevolge van de in de omgeving aanwezige verbrandingsovens. Deze zijn ondertussen gesaneerd. Ondertussen heeft een onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de milieu-inspectie van AMINAL geleid tot een zekere consensus over de oorzaak van de PCB-verontreiniging in Menen. Het metaalverwerkend bedrijf dat als mogelijke bron wordt gezien heeft, in opdracht van de milieu-inspectie, een stappenplan opgesteld om paal en perk te stellen aan de verspreiding van deze verontreinigende stof. Dit stappenplan wordt binnenkort besproken tussen de bedrijfsleiding en de milieu-inspectie waarna de meest efficiënte stappen uitgevoerd zullen worden. Ondertussen nam het bedrijf reeds enkele voorzorgsmaatregelen.

De milieu-inspectie en de VMM blijven intussen de situatie in Menen op de voet volgen. De milieu-inspectie volgt nauwgezet de vorderingen van het bedrijf. De VMM blijft de deposities in de omgeving van Menen meten. De ervaringen in Menen hebben er ook toe geleid dat de VMM in de toekomst meer depositiemetingen in de omgeving van metaalverwerkende bedrijven zal doen.

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Sannen - tel. (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be


---