Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving

Hoorn 09-01-2004 - 16.00 uur

Resultaten vuurwerkcontrole
Hoorn, vrijdag 9 januari 2004.
De politie Westfriesland heeft in de laatste weken van 2003 intensief vuurwerkcontroles gehouden. Ook werd er vuurwerkvoorlichting gegeven op basisscholen. Bij de politie kwamen in de weken voor de jaarwisseling ruim 300 meldingen van vuurwerkoverlast binnen. Al sinds jaar en dag geeft de politie op de basisscholen voorlichting over de gevaren rondom vuurwerk. Een aangrijpende video vormt de basis om met de jeugd in gesprek te gaan over hun eigen vuurwerkgedrag. In de laatste week voor oud en nieuw werden in 48 bedrijven onderzoeken ingesteld naar de hoeveelheid opgeslagen vuurwerk en de wijze van opslag. Ook werden ompakruimtes en verkoopbalie getoetst aan de wettelijke richtlijnen. Tegen vier bedrijven werd proces-verbaal opgemaakt. Een bedrijf in Bovenkarspel bleek teveel vuurwerk buiten de bunker te hebben liggen. De eigenaar van het bedrijf kreeg een boete van 500 Euro. Een bedrijf in Wervershoof kreeg voor dezelfde overtreding een boete van 1.000 Euro. Een bedrijf uit Westwoud zal zich voor de rechter moeten verantwoorden omdat zij vuurwerk verkochten buiten de toegestane verkooptijden.
Ook werd opgetreden tegen jeugdigen die overlast veroorzaakten. In totaal werden in Westfriesland zo'n 100 jongeren (waarvan ongeveer 45 in Hoorn) naar het HALT-buro verwezen voor een alternatieve straf. De jongeren kregen deze straf wegens het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken buiten de toegestane tijd. Tegen drie volwassenen werd verbaal opgemaakt wegens het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk. Zij kregen boetes variërend tussen 110 en 1.100 Euro. Een Hoornaar kreeg bijvoorbeeld wegens het bezit van drie Chinese rollen een boete van 450 Euro.

Bromfietscontrole
Hoorn, donderdag 8 januari 2003.
Op donderdagmiddag werd een bromfietscontrole gehouden op de Blauwe Berg te Hoorn. In totaal leverde dit 25 bekeuringen op. Er werd hoofdzakelijk geschreven voor het rijden op een opgevoerde bromfiets. Daarnaast werd ook bekeurd voor het produceren van teveel geluid, onverzekerd rijden en het niet dragen van een valhelm.

Alcoholcontrole
Hoorn, donderdag 8 januari 2003.
Op donderdagavond omstreeks 19.45 uur werd op de van Dedemstraat in Hoorn een 29-jarige man uit Purmerend in een personenauto gecontroleerd. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 340 ug/l. Dit is anderhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal.
Op vrijdagmorgen omstreeks 02.20 uur werd een 33-jarige Amsterdammer in een personenauto gecontroleerd op het Breed in Hoorn. Hij blies 335 ug/l. Dit leverde ook hem een proces-verbaal op.

Overlast fietsers gaat aangepakt worden
Wognum/Opmeer/Wester-Koggenland/Obdam, maandag 12 januari 2003. Op maandag 12 januari start de politie van Westfriesland een project in de gemeenten Wognum, Opmeer, Wester-Koggenland en Obdam waarbij de overlast van naast elkaar rijdende fietsers wordt aangepakt. De laatste jaren komt het steeds meer voor dat fietsers met vier tot vijf personen naast elkaar gaan fietsen op de weg. Hier ondervinden andere weggebruikers veel overlast van. Fietsers die zich hieraan schuldig maken worden ter plaatse bekeurd. Het doel van het project is het terugdringen van het met meer dan twee personen naast elkaar fietsen. Met name de routes die door de schooljeugd gebruikt worden zullen gecontroleerd worden. Het project loopt tot eind januari.