Wageningen Universiteit

Persbericht

9 januari 2004, nr. 003

Dit is een persbericht van de Gemeente Wageningen

Minister Brinkhorst ondersteunt Food Valley

Minister Brinkhorst van economische zaken is met de provincie Gelderland, de gemeenten Ede en Wageningen en Wageningen Universiteit en Researchcentrum van oordeel dat zij intensief moeten samenwerken om Food Valley met name internationaal tot een geslaagde onderneming te maken. Hij vindt dat de betrokken partijen samen een hoge prioriteit moeten geven aan de verdere uitwerking van dit initiatief, dat een prima bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van de life sciences in Nederland. Dat is het resultaat van het werkbezoek dat de minister gisteren, 8 januari 2004, heeft gebracht aan Wageningen. Het betrof een eerste bezoek van Brinkhorst sinds zijn aantreden als minister van economische zaken.

De minister was te gast bij BioPartner Center Wageningen en Wageningen UR. Met de Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, de burgemeesters van Wageningen en Ede en de Raad van Bestuur van Wageningen UR besprak hij de mogelijkheden van stimulering van economische bedrijvigheid en regionale samenwerking binnen de Food Valley. Verder heeft de minister een aantal Wageningse bedrijven bezocht op het gebied van life sciences, zoals CatchMabs, Campina Innovation en Keygene. De minister bleek zeer geĂŻnteresseerd in de wijze waarop Wageningen UR het ondernemerschap bij haar studenten en medewerkers stimuleert en faciliteert.

In het gesprek met de provincie- en gemeentebestuurders en de Raad van bestuur van Wageningen UR benadrukte de minister dat hij als de kracht van Food Valley het ketenconcept ziet: een concentratie van kennisverwerving, kennisoverdracht en toepassing op het gebied van Food. De Commissaris van de Koningin gaf aan dat een goede bereikbaarheid en voldoende ruimte voor bedrijven belangrijk zijn, maar dat de Provincie ook goede Food Valley-projecten wil ondersteunen, die passen in het provinciale Kennisbeleid. De minister onderstreepte het belang van de kwaliteit van de geboden faciliteiten en benadrukte dat de top slechts kan worden bereikt door keuzes te maken en selectief te zijn. Burgemeester Pechtold van Wageningen is blij met de samenwerking tussen de verschillende partijen: '2004 is het jaar waarin het moet gaan gebeuren. Het belang dat de minister aan de verdere ontwikkeling van Food Valley geeft, is een fantastische steun in de rug'.