Socialistische Partij

Kamerdebat over chaotische invoering eigen bijdragen


09-01-2004 * SP-Kamerlid Agnes Kant vraagt een debat aan over alle problemen, onduidelijkheid en chaos rond de verhoging van de eigen bijdrage in de thuiszorg en invoering van nieuwe eigen bijdragen. Kant: "Het is maatschappelijk niet aanvaardbaar dat mensen om financiële reden afzien van noodzakelijk zorg."

Naast de onrust over de verhoging van de eigen bijdrage in de thuiszorg, komt nu ook de onrust over de invoering van eigen bijdrage voor dagbesteding en begeleiding. Agnes Kant: "Vorig jaar in de Kamer heb ik al gewaarschuwd voor chaos rondom de invoering hiervan en helaas is dit uitgekomen."

De SP pleit al langer voor het afzien van invoering van deze extra eigen bijdragen. Het is een financiële aanslag voor ouderen en gehandicapten, die ook voor veel bureaucratische rompslomp gaat leiden. Op zijn minst moet de invoering van nog meer eigen bijdragen uitgesteld worden tot er helderheid is over de consequenties voor de getroffenen.

Kant: "Ik maak mij ook grote zorgen over het administratiekantoor CAK dat de inning moet gaan uitvoeren. Het is er al jaren een puinzooi. Als ze hun huidige werkzaamheden al niet fatsoenlijk uitvoeren, hoe moet dat gaan nu het nog ingewikkelder wordt? Laten we stoppen met al deze bureaucratie en de eigen bijdrage afschaffen."

Zie ook: Opzeggingen thuiszorg door verhoging eigen bijdrage (2 januari 2004)