Ingezonden persbericht


Persbericht st. Mars Society Nederland 010-4510776 / 06-26090009

9 januari 2004


Mars Society hoopt op leven op Mars binnen 10 jaar


Juist omdat de Mars Society al jaren wacht op een dergelijke aankondiging van welke regeringsleider dan ook, kan ze het nog niet helemaal geloven, dat de eerste bemande Marsmissie volgende week werkelijk een historisch feit zal worden.

We wachten de exacte woorden en vooral de bijbehorende financiële toezegging dan ook met spanning af.


Een bemande Marsmissie heeft een oneindig groter wetenschappelijk potentieel dan die van een robotmissie op Mars. Dit omdat alleen mensen in staat zijn te improviseren, wanneer de situatie daarom vraagt. Gedegen wetenschappelijk onderzoek vraagt om een flexibele aanpak, die telkens weer inspeelt op de gevonden bevindingen. Als we antwoord willen hebben op vele vragen over Mars dan is het zenden van mensen de meest directe, efficiënte manier om die antwoorden te vinden.


De Mars Society houdt zich intensief bezig met de voorbereidingen voor het stationeren van mensen op Mars. Zij heeft hiervoor ondermeer 2 Mars Research Stations of Habitats in bedrijf in Mars-analoge gebieden hier op Aarde. Een derde, Europees, Research Station, zal dit jaar in IJsland in gebruik worden genomen. In deze habitats wordt het wonen en werken van de Marsonauten op Mars gedurende die 18 maanden gesimuleerd door telkens wisselende groepen van test-astronauten. De vele aspecten van het reizen naar en het leven op Mars worden zo natuurgetrouw mogelijk gesimuleerd. Zo wordt in de Euro-MARS habitat de impact gemeten op de mens van het voor lange tijd afgesneden zijn van de thuiswereld. Uitrustingen worden getest en EVA s (Extra Vehicular Activities) worden gesimuleerd om de performance van de Marsonauten op Mars te verbeteren. Zowel NASA als ESA zien veel nut in de ideeën van de Mars Society en leveren hun steun aan projecten van de Mars Society. In de Habitats werden al verschillende malen instrumenten voor NASA getest. Ook werd door een team van de NASA op een Habitat de interactie tussen Mens en computer gedurende enkele weken getest, zodat ze verder ontwikkeld kon worden voor gebruik op Mars.

De NASA heeft veel elementen van het Mars Direct Plan van Mars Society oprichter en president, Dr. Robert Zubrin, in haar reference Mars missie overgenomen. In ruimtevaartkringen noemt men dit NASA plan: Mars Semi-Direct. Ook de ESA (European Space Agency) onderzoekt momenteel onder haar AURORA-programma wat zij wil gebruiken uit de plannen van de Mars Society voor haar eigen bemande Marsmissie.


In feite is het simpeler een bemand ruimteschip te laten landen op een andere planeet dan een onbemande lander. Een goede piloot kan zijn landingsvaartuig neerzetten op het topje van een berg of aan de rand van een diepe afgrond, terwijl voor een onbemande sonde een vlak gebied ter grootte van Nederland uitgezocht moet worden, om de risico s te minimaliseren. Het zenden van een bemande missie heeft een grotere kans van slagen dan een robotmissie, die vrijwel altijd juist bij de landing misgaan. Ook de eerste Maanlanding zou zonder mensen aan de stuurknuppel gecrasht zijn. Hiermee wil de Mars Society niet zeggen, dat een bemande missie naar Mars eenvoudig is. Maar, zoals John F. Kennedy al in 1961 zei: We doen dit soort dingen niet omdat ze makkelijk zijn maar juist omdat ze moeilijk zijn.

Het initiatief van president Bush zou betekenen dat er binnen 10 jaar leven is op Mars: menselijk leven.

---


De Mars Society is een internationale publieke ruimtevaartorganisatie met afdelingen over de hele wereld en zo n 7.000 leden. Zij werd in augustus 1998 opgericht met het hoofdkwartier in Boulder, Colorado in de VS. De Stichting Mars Society Nederland is een van de afdelingen. Doel is bemand onderzoek van Mars, en uiteindelijk bewoning van Mars.

De Mars Society houdt zich intensief bezig met de voorbereidingen voor het stationeren van mensen op Mars. Zij heeft hiervoor ondermeer 2 Mars Research Stations of Habitats in bedrijf in Mars-analoge gebieden hier op Aarde. Het Flashline-Mars Arctic Research Station (F-MARS) sinds 2000 in de Haughton Krater, een inslagkrater, in het Canadese poolgebied. Het Mars Desert Research Station (MDRS) in de woestijn van Utah, in een sedimentsgebied vergelijkbaar met de Gusev Krater op Mars waar de rover Spirit net geland is. Het European Mars Analogue Research Station (Euro-MARS) zal dit jaar in Europa in gebruik worden genomen in samenwerking met de andere Europese vestigingen van de Mars Society.

Per ruimtemissie zal er ander half jaar onderzoek op de Rode Planeet worden verricht. In deze habitats wordt het wonen en werken van de Marsonauten op Mars gedurende die 1 ½ jaar gesimuleerd door telkens wisselende groepen van test-astronauten. Zowel NASA als ESA zien veel nut in de ideeën van de Mars Society en leveren hun steun aan projecten van de Mars Society. In de Habitats worden instrumenten voor hen getest. Zo is een prototype van de marsrover Spirit in F-MARS getest enkele jaren geleden, maar ook camera s die op de Marssatelliet Mars Odyssey zitten zijn getest in habitats van de Mars Society.

Voor de inrichting van de Euro-MARS leverde de Nederlandse architect Frans Blok een belangrijke bijdrage. Samen met Europese collega architecten en andere deskundigen verfijnt hij de inrichting van de Hab. Zomer 2004 wordt de Euro-MARS hab in gebruik genomen op een marsanaloge jonge lavastroom op IJsland. De buitenkant van de Hab is in de VS gebouwd. De Hab heeft in 2002 een aantal maanden tentoongesteld gestaan bij het Adler Planetarium te Chicago, waar een half miljoen mensen hem bezochten. Ook het MDRS werd voor zijn in gebruik name in Utah maandenlang tentoongesteld op Cape Canaveral en trok daar drommen belangstellenden.

De Europese Hab richt zich op een zo realistisch mogelijke inrichting van een optimale woon- en werkruimte. De vele aspecten van het reizen naar en het leven op Mars worden zo natuurgetrouw mogelijk gesimuleerd. Zo wordt in de Euro-MARS habitat de impact gemeten op de mens van het voor lange tijd afgesneden zijn van de thuiswereld. Uitrustingen worden getest en EVA s (Extra Vehicular Activities) worden gesimuleerd om de performance van de Marsonauten op Mars te verbeteren. De realistische woon/werk indeling over 3 verdiepingen is het verschil van deze Hab met de twee reeds operationele Mars Society habitats.

Omdat de beslissing voor een bemande missie een politieke keuze is, wordt momenteel door de Mars Society in de VS een felle, en ook succesvolle, campagne gevoerd om senaatskandidaten en presidentskandidaten te overtuigen van het nut van een bemande missie. Dr. Robert Zubrin sprak onlangs op hun uitnodiging voor Science Commissie van de US Senate tijdens de Senate Hearing on the Future of NASA . De Senaatsleden waren zeer geïnteresseerd en reageerden met enthousiasme op de toekomst die Dr. Zubrin schetste voor NASA.

Mars heeft wellicht leven gedragen en het kan in ieder geval leven dragen van ons mensen. De Mars Society is van mening, dat wij, mensen, op dit moment letterlijk op de drempel van de Ruimte staan. Om uit onze Aardse wieg te stappen is er niet meer nodig dan de wil en de moed om als mens de Ruimte in te gaan. Mars is daarbij de logische eerste stap.


- Voor een uitgebreid overzicht over Mars

www.marssociety.nl

- The Case for Mars , door Robert Zubrin.

http://www.marssociety.nl/boeken.php#case

- uitleg van het Mars Direct Plan

http://www.marssociety.nl/direct.php

- projecten van de Mars Society

http://www.marssociety.nl/projecten.php

- voor het hoofdkantoor van de Mars Society:

www.marssociety.org

- Dr. Robert Zubrin spreekt in de Senate Hearing on the Future of NASA: http://www.marssociety.org/news/2003/1029.asp

Een dag op Mars (Sol wordt dat genoemd) heeft 24 uur, 39 minuten en 35 seconden

- National Geographic Magazine: http://www.nationalgeographic.com/ngm/

- voor beelden van Mars zie de website van Kees Veenenbos http://www.space4case.com/mars/mars7/mars_7.html

Kees Veenenbos is een gewaardeerde collega binnen de Mars Society

- Op de NASA site wordt er gelinkt naar de site van Kees Veenenbos http://ltpwww.gsfc.nasa.gov/tharsis/other_links.html

De site van Veenenbos wordt hier door de NASA aangeduid met de tekst:

Award-winning artistic renders of Mars by Kees Veenenbos .