FNV

09-01-2004
FNV Bondgenoten rekent op medewerking OV-busbedrijven

FNV Bondgenoten hoopt dat de buschauffeurs op de steun van hun werkgever kunnen rekenen, wanneer zij vanavond om 17.25 uur de bus één minuut stil zetten.

FNV Bondgenoten heeft dat vanochtend in een brief aan de OV-busmaatschappijen laten weten. Ron van Baden, vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten, schrijft in deze brief: 'Hoewel deze actie niet ons initiatief is en wij deze niet hebben georganiseerd, heeft FNV Bondgenoten veel begrip voor deze spontane actie. De emoties zijn hoog opgelopen en het gevoel iets te moeten doen leeft sterk.'

Een groot aantal chauffeurs, waaronder veel leden van FNV Bondgenoten, heeft gemeend een signaal richting politiek, vervoermaatschappijen en maatschappij te moeten afgeven dat tot doel heeft het belang van sociale veiligheid (in het openbaar vervoer) te benadrukken.

De steekpartij van afgelopen maandag in Zaandam heeft zeer grote indruk gemaakt op alle medewerkers in het openbaar vervoer. De identificatie met het slachtoffer en het besef dat iedere medewerker dit kan overkomen hebben tot zeer veel emotionele reacties geleid.

De inschatting van FNV Bondgenoten is dat deze spontane oproep veel mensen heeft bereikt. In ieder geval weten we dat vanuit alle streekvervoerbedrijven medewerkers aangegeven hebben de actie te steunen.

FNV Bondgenoten werkt momenteel aan een 10-puntenplan om de veiligheid van medewerkers en reizigers te verbeteren.