Vlaamse overheid

Nadat de Vlaamse regering op 14 november 2003 haar principiële goedkeuring gaf aan het voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN, waarbij aan de huurders van een sociale woonst het recht wordt gegeven om hun huurwoning of -appartement te kopen, keurde de Vlaamse regering vandaag het voorstel definitief goed, na gunstig advies van de Raad van State.

De Raad van State is in haar advies van mening "dat de goedgekeurde voorwaarden geen onevenredige aantasting inhouden van het recht van de sociale huisvestings- maatschappijen op eerbiediging van hun eigendomsrecht en dat dit laatste moet samenhangen met de doelstellingen van het woonbeleid van de Vlaamse overheid". Dat is belangrijk voor de huisvestingsmaatschappijen.

Het advies van de Raad van State bevestigt ook de stelling van minister Keulen dat de sociale huisvestingsmaatschappijen een instrument zijn voor de verwezenlijking van het Vlaamse woonbeleid, waarvan de financiering in belangrijke mate gedragen wordt door het gewest en de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM). Eén van de prioritaire beleidsopties van het woonbeleid van de minister is namelijk het stimuleren van de eigendomsverwerving door sociale huurders!

Tot op heden kon de sociale huurder slechts moeilijk zijn sociale huurwoning aankopen. Ter illustratie: in 2002 werden amper 157 sociale huurwoningen verkocht op een totaal bestand van 130.000 woningen.

Heel wat sociale huurders waren reeds lang vragende partij en met deze maatregel wordt aan hun vraag eindelijk gevolg gegeven. Het kooprecht ligt nu bij de huurder en niet meer bij de sociale
huisvestingsmaatschappij.

Het besluit zal eind januari 2004 gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad en treedt in werking 10 dagen na publicatie.

Sociale huurders, die aan de voorwaarden voldoen, kunnen m.a.w. vanaf midden februari 2004 hun sociale huisvestingsmaatschappij contacteren om hun huurwoning of
-appartement te kopen.

persinfo : Mila Bourjal, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---