Ministerie van Defensie


---


---

Hr.Ms. Rotterdam evacueert vluchtelingen

9-1-2004 15:25:00

Hr.Ms. Rotterdam heeft vanmiddag (vrijdag 9 januari) 213 Liberiaanse vluchtelingen, afkomstig van het in nood verkerende vluchtelingenschip By El Shaddei, aan boord genomen. De vluchtelingen worden naar Monrovia vervoerd en worden morgenochtend aan de vluchtelingenorganisatie UNHCR overgedragen.

De By El Shaddei was met 213 terugkerende Liberiaanse vluchtelingen en vijftien bemanningsleden onderweg van Ghana naar Monrovia. Het schip raakte enkele dagen geleden voor de kust van Liberia in de problemen, nadat de voortstuwing uitviel. In de dagen hierna raakte de voedsel- en watervoorraad uitgeput waarop op verzoek van de Verenigde Naties (VN) de hulp van Hr.Ms. Rotterdam werd ingeroepen. De Rotterdam ligt sinds donderdagmorgen langszij de By El Shaddei.

Het medisch team van Hr.Ms. Rotterdam bezoekt sinds gistermorgen regelmatig het schip. Door hen zijn enkele van de opvarenden, waaronder een aantal hoogzwangere vrouwen en ongeveer tachtig kinderen, voor uitdrogingsverschijnselen behandeld. Tevens werd aan de vluchtelingen voedsel en water verstrekt. Een technisch team van Hr.Ms. Rotterdam heeft vervolgens een deel van de voortstuwing van de By El Shaddei gerepareerd. Er bleef echter een probleem met de scheepsroeren, waardoor een snelle noodreparatie onmogelijk is.

Door het probleem met de scheepsroeren is slepen niet mogelijk. Daarom is in overleg met de VN en UNHCR besloten dat Hr.Ms. Rotterdam de vluchtelingen aan boord neemt en naar Monrovia transporteert. De vluchtelingen worden met behulp van landingsvaartuigen van de By El Shaddai afgehaald en naar Hr.Ms. Rotterdam vervoerd. De vijftien bemanningsleden van de By El Shaddai blijven aan boord voor verdere reparatie en om eventuele professionele sleepboothulp af te wachten. Hr.Ms. Rotterdam heeft voor hen voeding en water achtergelaten.

De By El Shaddai is een kleine ferryboot met een lengte van 48 meter. Het schip vaart onder Nigeriaanse vlag en heeft als officiële thuishaven Lagos. De ferry is een voormalig Nederlands schip, dat in het verleden onder de naam Noord-Nederland heeft gevaren.

2004-01-08 Hr.Ms. Rotterdam schiet vluchtelingen te hulp