VVD



9 jan 2004 - De Krom vraagt staatssecretaris over onveilige luchtvaartmaatschappijen

Vragen van het lid De Krom (VVD) aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over onveilige luchtvaartmaatschappijen.

1. Bent u bekend met de uitzending van Business Nieuws Radio , waarin wordt ingegaan op voorlichting aan het publiek over onveilige luchtvaartmaatschappijen c.q. vliegtuigen?

2. Wordt onderscheid gemaakt, en door wie, tussen veilige en onveilige luchtvaartmaatschappijen? Zo ja, wat zijn de gehanteerde criteria en de effecten van dit onderscheid?

3. Is het juist, dat de Luchtvaartinspectie beschikt over een lijst met onveilige luchtvaartmaatschappijen, c.q. een zwarte lijst, en dat de Inspectie deze gegevens niet wil vrijgeven? Waarom niet?

4. Zijn er onveilige luchtvaartmaatschappijen die niet op Nederlandse luchthavens worden toegelaten? Zo ja, welke en op grond waarvan?

5. Is het beleid ten aanzien van onveilige luchtvaartmaatschappijen in Europees verband geharmoniseerd? Kunt u dat toelichten? Zo nee, vindt u dat dit zou moeten gebeuren en welke stappen bent u voornemens te zetten om tot beleid in Europees verband te komen?

6. De Inspectie publiceert in haar Jaarbericht hoeveel inspecties zijn uitgevoerd. Welk percentage van het totaal aantal vluchten in Nederland wordt geïnspecteerd? In hoeverre acht u het gevoerde beleid, met name het aantal uitgevoerde inspecties, adequaat om de vliegveiligheid te garanderen? In een aantal gevallen werden problemen geconstateerd. Waarom wordt niet gepubliceerd om welke luchtvaartmaatschappijen het ging?

7. Bent u van mening dat consumenten beter moeten worden voorgelicht over de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen zodat de consument een bewuste keuze kan maken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen om die voorlichting te verbeteren?