Provincie Zuid-Holland




Vergadering 6 januari 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 6 januari 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op deze website gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten vindt u door onderaan dit bericht op 'meer' te klikken.

Vragen van de SP over bedreiging kwaliteit zwemwater van de Noordzee voor de kust van de provincie Zuid-Holland (nr. 1839)Stichting de Noordzee heeft bezwaar gemaakt tegen de nieuwe vergunning voor de rioolwaterzuivering RWZI Houtrust in Den Haag. De vergunning laat het lozen van rioolwater in zee toe. Na een regenbui wordt het rioolwater met bacteriën zo goed als ongezuiverd in de Noordzee geloosd. De heer Vermeulen van de SP vraagt of GS de mening delen dat dit de gezondheid van waterrecreanten in gevaar brengt. GS antwoorden hierop dat de afgelopen jaren de wettelijke normen op dit gebied niet zijn overschreden. Op de vraag of GS een risicoberekening kunnen laten maken van de gezondheidsrisico's voor de waterrecreanten, laten GS weten dat het beheer van de waterkwaliteit over de kustwateren en de zorg voor het recreatief gebruik van het zeewater berust bij het rijk. Tenslotte melden GS dat er tot op heden geen alternatief is voor de lozingen door RWZI Houtrust. Om de zuiveringscapaciteit voor Den Haag en omstreken te vergroten, wordt een nieuwe installatie in de Harnaspolder in Schipluiden gebouwd. De verwachting is dat deze in 2008 in gebruik wordt genomen.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Sociaal Mentoraat, Jaarprogramma 2004Het Sociaal Mentoraat maakt deel uit van het provinciaal sociaal beleid. Hiermee wil de provincie samen met gemeenten 'moeilijk bereikbare mensen' weer betrekken bij het sociale leven of bij het arbeidsproces. De methode bestaat uit koppeling van vrijwilligers aan mensen die in een sociaal isolement zitten. De begeleiding is één-op-één, er is sprake van maatwerk. Door de nauwe band tussen de mentor en degene die hij of zij steunt en begeleidt, ontstaat een eerste nieuw contact met de buitenwereld. Het Jaarprogramma 2004 richt zich op methodiekontwikkeling en de stimulering van het invoeren van de methodiek in een aantal Zuid-Hollandse gemeenten. Het jaarbudget van 368.000 euro wordt als volgt besteed:-subsidies voor tien projecten (151.000 euro)-project- en programma-ondersteuning en methodiekbeschrijving (146.000 euro)-monitoring (46.000 euro)-werkconferentie (25.000 euro).65 miljoen voor Jeugd en Jeugdzorg in Zuid-Holland Op basis van het Provinciaal Beleidskader Jeugd 2004-2007 wordt in 2004 ruim 57 miljoen euro aan subsidies aan jeugdinstellingen uitgekeerd. Aanvullend wordt bijna 6 miljoen euro besteed uit het provinciaal budget Jeugd en daarnaast nog een extra impuls van 1.675.000 euro uit het Collegewerkprogramma van GS. Onder de titel 'Ruimte voor jongeren' werkt Zuid-Holland aan vier doelen op het gebied van jeugd en jeugdzzorg: algemeen en preventief jeugdbeleid, één loket voor de toegang tot de jeugdzorg, het recht op jeugdzorg en meer betrokkenheid en betere medezeggenschap van jongeren. Extra investeringen zijn er voor versterking van de opvoedingsondersteuning, beperking van schooluitval en jeugdcriminaliteit en voor de inzet van gezinscoaches voor gezinnen met meervoudige problemen. Ook wordt extra geïnvesteerd in de pleegzorg en in nazorgprogramma's voor jongeren die uit een justitiële jeugdinrichting komen. Wegwerking van de wachtlijsten in de jeugdzorg heeft nog steeds hoge prioriteit. De provincie gaat begin 2004 convenanten afsluiten met gemeenten - zo veel mogelijk in regionaal verband - over de wederzijdse inzet in het jeugdbeleid. Ook met het Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland (inclusief het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) worden vanaf 2004 prestatieafspraken gemaakt.Vergroting van de betrokkenheid en de medezeggenschap van jongeren krijgt vanaf 2004 nadrukkelijk aandacht, onder meer via 'panels' en een provinciaal jeugddebat op 30 januari 2004.

Naar verwachting spreken Provinciale Staten in de vergadering van 18 februari 2004 over de voorstellen van GS.

Vragen van de VVD over bezuinigingen op vaarwegmarkeringen (betonning) (nr.1853)De statenleden van der Dussen en Den Hollander willen weten of het college van GS zorgen heeft om het besluit van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om de betonning van de vaarwegen met 40 procent terug te brengen en sommige vaarwegen af te sluiten. Betonningen zijn drijvende, verankerde boeien die voor de schepen de vaargeul markeren. GS antwoorden dat zij die zorg, zij het in beperkte mate, delen. Vooralsnog lijkt het zich te beperken tot de Waddenzee. Bovendien gaat het (nog) niet om een beleidsvoornemen van het ministerie, maar om ambtelijke informatie.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Vragen van GroenLinks over de realisatie van semipermanente recreatiechalets in de gemeente Barendrecht (nr. 1854)De statenleden J. Gooiker en A. Ouwehand van GroenLinks stellen vragen in verband met de mogelijke realisatie van zogenaamde mobiele recreatiechalets op een camping in Barendrecht. De eigenaar van de camping is er door de gemeente op gewezen dat de plaatsing van 56 chalets niet zonder meer mogelijk is. Er is geen bouwvergunning verleend en bovendien passen de plannen zoals ze nu zijn niet in het bestemmingsplan. De provincie wordt bij het bouwplan betrokken als het plan in strijd is met het bestemmingsplan en de gemeente wel medewerking wil verlenen aan het bouwplan door middel van een vrijstellings- of bestemmingsplan. GS kunnen nog geen inhoudelijk antwoord geven op de vraag welk standpunt zij over dit onderwerp innemen, omdat zij nog niet over de exacte plannen beschikken.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Subsidies aan natuur- en milieuorganisatiesVoor het jaar 2004 hebben GS besloten om op basis van de ingediende jaarplannen aan de volgende natuur- en milieu-organisaties subsidie te verlenen:


-Zuid-Hollandse Milieufederatie Zuid-Holland (¤ 570.932)-VTM Milieucommunicatie Rijnmond (¤ 64.296)-ConSept (¤ 184.517)-Stichting Reinwater (¤ 7.893)-IVN Consulentschap natuur- en milieueducatie (¤ 202.177)-Stichting Duinbehoud (¤ 30.651)- Bijdrage aan Milieufederatie/IVN Consulentschap, budget vrijwilligersgroepen (¤64.021) Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp