Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

90% Amerikaanse bisdommen heeft maatregelen tegen seksueel misbruik ingevoerd

Eind 2003 had ongeveer negentig procent van alle Amerikaanse bisdommen de verplichte nieuwe maatregelen om seksueel misbruik door priesters tegen te gaan ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de bisschoppenconferentie van de Amerikaanse RK-Kerk.

Het onderzoek volgde op de grote ophef in 2002 en ook vorig jaar over grootschalig seksueel misbruik van minderjarigen door priesters. De Amerikaanse RK-Kerk werd vorig jaar overspoeld met gevallen van seksueel kindermisbruik door priesters. De bisschoppen kwamen onder steeds grotere druk te staan na aanhoudende kritiek op de wijze waarop de misbruikzaken geheim werden gehouden.

Ondanks dat de meeste bisdommen de maatregelen hebben doorgevoerd blijken er toch nog wel wat zaken voor verbetering vatbaar. Zo zouden de antecedenten van priesters nog nauwgezetter achterhaald moeten worden en zou het niet langer mogelijk moeten zijn dat priesters die misdrijven pleegden in een andere parochie weer aan de slag gaan.

Slachtoffers ontevreden

Verenigingen van slachtoffers vinden dat het onderzoek niet goed is uitgevoerd. De onderzoekers kregen de gegevens op schrift aangereikt door de verschillende bisdommen. Eigen speurwerk was er nauwelijks bij, stellen ze. "De bisschoppen spreken vooral een waardering over zichzelf uit. Na jaren van chronische fouten zijn ze nu zogenaamd opeens sterren", aldus een zegsman van een belangengroep van slachtoffers.

Nederlandse slachtoffers

Voor Nederlandse slachtoffers van seksueel misbruik door medewerkers van de RK-Kerk is het sinds vorig jaar mogelijk om aangifte te doen via e-mail. De landelijke instelling Hulp & Recht, die voor de aanpak van dit misbruik in het leven is geroepen, biedt deze elektronische mogelijkheid aan via haar website www.hulpenrecht.nl .

De meldpuntfunctionaris heeft ook tweemaal per week telefonisch spreekuur. Bellen kan op maandagochtend en donderdagavond met het nummer 0900 8998411 ( 0,10 per minuut). Buiten het telefonisch spreekuur kan er een voicemailbericht worden achtergelaten, waarna zo snel mogelijk een reactie volgt.

---


---

Laatst gewijzigd: 09-01-2004