Vlaamse overheid

Vlaams Leefmilieuminister Ludo SANNEN wil de verontreinigde percelen rond een vroegere zinkfabriek op de Maatheide in Lommel afbakenen als site. Op die manier kan het bodemonderzoek en de mogelijke sanering van de 25 percelen sneller en beter gecoördineerd gebeuren. Een besluit daarover is goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Op de Maatheide stond vroeger een zinkfabriek, die in 1974 met de grond gelijkgemaakt werd. De fabriekssite bleek zeer zwaar verontreinigd en wordt op dit moment opgekuist door de huidige eigenaar, het zandwinning- bedrijf Sibelco. In de bodem van het vroegere fabrieksterrein werd een ongezond hoge concentratie zware metalen gevonden, onder andere zink, lood en koper. Ook het grondwater is zwaar verontreinigd.

De 25 percelen die minister Ludo Sannen nu afbakent, liggen rond de bron en zijn waarschijnlijk ook onrechtstreeks vervuild. De zware metalen kunnen zich namelijk verspreiden via de wind of via het grondwater. Nu het terrein afgebakend is, kan OVAM een bodemonderzoek doen dat moet uitwijzen hoe zwaar de percelen vervuild zijn en beginnen met de sanering ervan.

De Maatheide, dat een bestemming heeft als ontginningsgebied, heeft een groot economisch belang. Het zand dat er door Sibelco gewonnen zal worden, is een zeer waardevolle grondstof voor de glasindustrie.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---