Nieuw-Vlaamse Alliantie


De N-VA in het Vlaams parlement (in de week van 5 tot 9 januari) (09/01/04)

Dinsdag stemde de commissie institutionele aangelegenheden over ons voorstel van decreet tot invoering van provinciale kieskringen bij de verkiezingen van het Vlaams Parlement. Ons voorstel haalde een nipte meerderheid, met onthoudingen van het Vlaams Blok en Groen! en tegenstemmen van CD&V. Hoe het nu verder moet is een ander paar mouwen. Om te worden goedgekeurd, is een 2/3de meerderheid nodig in plenaire zitting, en die is er op dit moment niet. Volgende week woensdag spreekt het Vlaams Parlement zich hierover uit, tenzij paars natuurlijk nog allerlei trukken uithaalt om ofwel Groen!, ofwel het Vlaams Blok over de streep te halen. Tegelijkertijd loopt de discussie over het federale wetsontwerp met betrekking tot de invoering van de kiesdrempel ongenadig verder.

Woensdag ondervroeg Chris Vandenbroeke minister Ceysens over de crisis in de textielsector, van oudsher een belangrijke sector voor Vlaanderen. Geconfronteerd met de zwakke dollar, faillissementen, ontslagen, de hoge loonkost als concurrentiële handicap, staan de textielsector immers harde tijden te wachten en slaakt ze een noodkreet. Zij zullen bij Europa binnenkort gaan aankloppen met de vraag tot steun. Chris Vandenbroeke vroeg de minister in welke mate ze bereid was de sector te ondersteunen en zelf initiatieven te nemen. Groot was onze teleurstelling toen ze antwoordde dat ze van de sector nog geen vraag had ontvangen en dus ... ook niets had ondernomen.

Ook deze week was de N-VA prominent aanwezig in de commissie voor onderwijs, vorming en wetenschapsbeleid. Chris Vandenbroeke interpelleerde minister Vanderpoorten over de federale plannen inzake de contingentering van het aantal artsen. In de federale Kamer is er immers een Franstalig wetsvoorstel hangende dat de afschaffing van de contingentering eist (meer uitleg op www.contingentering.be). De interpellatie kende zeer veel parlementaire bijval waarop de minister beloofde de situatie op de voet te zullen volgen om de belangen van de Vlaamse artsen te verdedigen. Om deze mooie regeringsbelofte op papier vast te leggen diende Chris Vandenbroeke onmiddellijk een met redenen omklede motie in met betrekking tot de artsencontingentering. Deze motie werd mede ondertekend door SP.A, VLD en CD&V en zal over enkele weken in de plenaire vergadering behandeld worden.

Op zijn beurt interpelleerde Kris Van Dijck minister Vanderpoorten over de voorgestelde oplossingen voor de wachtlijsten inzake schoolinfrastructuur. Alvorens op de inhoud in te gaan eiste hij een publieke verontschuldiging van de minister omdat ze haar voorstellen bewust verzwegen had tijdens de onderwijsbegroting en omdat ze de desbetreffende persconferentie had gegeven juist op het moment dat het Vlaams Parlement een resolutie hierover besprak. Voor Kris Van Dijck is dit eens te meer een illustratie van de arrogantie van de Vlaamse regering en haar misprijzen ten opzichte van het Vlaams Parlement. Na de publieke verontschuldiging te hebben aanvaard volgde er een zeer boeiend inhoudelijk gesprek. Er werd zelfs beslist om de subcommissie onderwijsinfrastructuur nieuw leven in te blazen.

Ten derde ondervroeg Jan Loones minister Vanderpoorten over haar plannen voor de oprichting van een Kenniscentrum voor Toerisme naar aanleiding van de openingsrede in de West-Vlaamse provincieraad door gouverneur Breyne. Jan Loones legde de klemtoon op het steeds toenemende economische belang van de toeristische sector wereldwijd en in Vlaanderen in het bijzonder en polste de minister naar haar intenties terzake. In haar antwoord deelde de minister mee dat er reeds een Steunpunt voor Toerisme bestaat en dat ze de mogelijkheid onderzoekt om een masteropleiding Toerisme aan te bieden. Jan Loones raadde de minister alvast aan om nauwer samen te werken met de andere toeristische actoren in West-Vlaanderen, Westtoer en het WIS en beloofde dit dossier van dichtbij op te volgen.

Auteur:
Vlaamse parlementsleden
Kris van Dijck, Jan Loones en Chris Vandenbroeke

Meer informatie:
Contactpersoon: Theo Francken
Telefoon: 02 552 11 26
Fax: 02 217 35 10
E-post: theo.francken@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be