Gemeente Amsterdam

Nieuw uitgaanscentrum in Amsterdam-Zuidoost
9 januari 2004 - Johanneke Helmers
Aan de ArenA-boulevard in Amsterdam-Zuidoost komen over een paar jaar een muziekcentrum met 2000 plaatsen, een kleinere muziekzaal, een theater, een casino, een 3D-bioscoop, een hotel en een grootschalige discotheek. Met deze basismix van entertainment en cultuur moet dit gebied het tweede uitgaanscentrum van de hoofdstad worden.

ArenA boulevard

Vorig jaar zette de gemeente een streep door de bouw van een grote concerthal, de 'Music Dome', in Amsterdam-Zuidoost. In plaats daarvan koos zij voor een 'Sport Dome' in Amsterdam-Noord. De nieuwe culturele activiteiten moeten de ontstane leegte opvullen.

De gemeente geeft Zuidoost nu voorrang boven gelijksoortige initiatieven elders in de stad.

ID&T, Paradiso en Cosmic

Entertainmentbedrijf ID&T is de beoogde exploitant van de discotheek, terwijl Paradiso en het Cosmic Theater de kleinere muziekzaal met achthonderd plaatsen en het theater (zeshonderd plaatsen) voor hun rekening willen nemen. Het grotere muziekcentrum is bestemd voor muziek, theater en cabaret. Deze hal komt in de plaats van de Pepsi Stage, een concertzaal die nu tijdelijk aan de ArenA-boulevard is neergezet.

ArenA boulevard nu

Momenteel bevinden zich al de Heineken Music Hall, het ArenA-voetbalstadion, een bioscoop en enkele megawinkels in het gebied. De nieuwe mix van cultuur en entertainment moet verder worden aangevuld met kleinere winkels, horeca en kleinschaliger voorzieningen op het gebied van muziek, cultuur en entertainment.

Binnen een halfjaar neemt Amsterdam een definitief besluit over het aangepaste stedenbouwkundige plan. De gemeente verwacht dat medio 2005 de eerste paal de grond in gaat. Het hele uitgaanscentrum in Zuidoost, dat bekend staat als GETZ Entertainment Center, moet uiterlijk 2009 gereed zijn.

© Gemeente Amsterdam