Gemeente Heerlen

Informatiebijeenkomst mijnwaterproject

Het idee om weer energie te halen uit de voormalige mijnen spreekt veel mensen aan. Geen energie uit steenkool zoals meer dan 30 jaar geleden het geval was, maar uit het warme water, dat de ondergrondse ruimten van de mijn heeft gevuld. We krijgen niet alleen belangstellende reacties van de pers, van organisaties die zich met energie bezig houden en van andere gebieden in Europa waar mijnen gesloten zijn. Maar ook van Heerlenaren die in het verleden in de mijnen gewerkt hebben. Vanwege de 'warme' belangstelling van deze laatste groep organiseren we voor met name de oud-mijnwerkers een avond om over het mijnwaterproject te praten.

Het water waar vroeger in de mijnen constant tegen gevochten werd, is nu de hoofdrolspeler in het Heerlens mijnwaterproject. Door de warmte in het ondergrondse water naar boven te halen, kunnen we gebouwen verwarmen en koelen op een zeer milieuvriendelijke manier. Dat is tenminste het idee. De werkelijkheid is natuurlijk minder eenvoudig. Er zijn vele vragen en problemen die opgelost moeten worden.

Daarom willen we er, samen met de Schotse gemeente Midlothian, een leerproject van maken. Een leerproject waarin we niet alleen willen uitvinden hoe je de energie in voormalige mijnen kunt gebruiken. Maar waarin we ook willen stilstaan bij de manier waarop we ons mijnverleden recht kunnen doen. We hebben Europese subsidie gevraagd om dit project te kunnen uitvoeren.

Band met ons verleden

De wortels van onze stad liggen in Heerlen letterlijk onder de grond. Zonder de mijnen was Heerlen nooit de stad geworden die zij nu is. En de voormalige mijnindustrie bepaalt nog steeds het bijzondere karakter van onze stad en regio. Het is goed om stil te staan bij je verleden en je herkomst. Het is ook goed om vooruit te kijken. Het mijnwaterproject is uniek omdat het verleden en toekomst met elkaar verenigt.

Daarom willen we over dit project dat in de toekomst hopelijk van start gaat, ook praten met de mensen die hun werkzame verleden in de mijn doorbrachten. We willen samen met hen praten over het project: de bedoelingen, de uitdagingen, de vragen. Er moet namelijk nog veel onderzocht worden. Zoals bijvoorbeeld; wat komen we tegen als we in de voormalige mijnen gaan boren. Daarnaast zijn we ook geĂŻnteresseerd in de verhalen uit dat 'zwarte verleden', en in de mensen die de stad groot maakten.

Ontmoetingsavond

Kortom, de gemeente organiseert een informatieve en gezellige ontmoetingsavond waarop verteld wordt over het project, waarna er bij verschillende standjes kan worden gepraat en geluisterd. Deze avond wordt gehouden op 22 januari om 19.00 uur in het schachtgebouw van de ON 1, achter het CBS-gebouw. Het gebouwtje is te bereiken via de parkeerplaats van het CBS aan de CBS-weg.

Gemeente Heerlen, 9 januari 2004
Afdeling Communicatie

Richard Pisters, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl

---- --