Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse regering bekrachtigt het voorstel van de raad van bestuur van de Participatiemaatschappij Vlaanderen tot aanstelling van Karel Bosman als vereffenaar bij Flairic NV. Flairic NV werd eind 2000 opgericht met als doelstelling om via alternatieve financiering een cargogebouw op de luchthaven van Oostende op te trekken. Aangezien het project niet is doorgegaan, wordt de structuur opgeheven.


* * *

De Vlaamse regering verleent een aantal stedenbouwkundige vergunningen in het kader van de werken aan het Deurganckdok. Het gaat om twee aanvragen van de NMBS en twee van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, met het oog op specifieke infrastructuurwerken voor de verdere ontsluiting van het Deurganckdok. De vergunningen worden ter bekrachtiging voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan de werkwijze en timing voor de evaluatie van de topambtenaren over 2003 en de planning voor het werkjaar 2004.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

De Vlaamse regering keurt twee besluiten goed tot aanpassing van de frequentiekorting op de loodsgelden. Enerzijds wordt een verhoging van 1% op de frequentiekortingen ingevoerd en anderzijds wordt het hele systeem herzien en bijgestuurd.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN:

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot wijziging van Vlarem I en II, en Vlarebo. De aanpassingen hebben onder meer betrekking op het opvullen van groeven en graverijen met niet- verontreinigde uitgegraven bodem, de vereiste represen- tativiteit van een bodembeheerorganisatie en het voorzien van een overgangstermijn voor de toepassing van de regelgeving van het grondverzet.


* * *

De Vlaamse regering keurt het besluit over de erkenning van de geïntegreerde productiemethode voor pitfruit en van de producenten die volgens deze methode telen, principieel goed. Op basis van die tekst kunnen de voorwaarden van de geïntegreerde productiemethode voor pitfruit vastgelegd worden in een lastenboek en particuliere instanties erkend worden als controleorgaan. Het besluit is een omzetting van de oude federale wetgeving naar Vlaams niveau en wordt nu nog voorgelegd aan de Raad van State voor advies. Het aantal producenten dat volgens deze methode teelt, neemt verder toe. Omwille van het gunstig effect op het milieu, wordt deze productiemethode eveneens ondersteund met Europese premies.


* * *

De Vlaamse regering heeft zich principieel akkoord verklaard om de federale regeling over steunmaatregelen voor zaaizaden in Vlaamse wetgeving om te zetten. Zo wordt het Europees stabilisatiemechanisme ingebouwd op Vlaams niveau. De overheid heeft een maximumhoeveelheid waarvoor steun kan toegekend worden in de zaaigoedsector. Wordt deze maximale hoeveelheid een jaar overschreden, dan wordt de steun het volgende jaar verminderd. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

Na advies van de Raad van State geeft de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het wijzigingsbesluit ter uitvoering van het decreet van 19 december 1997 betreffende het algemeen welzijnswerk. Het creëert een nieuwe bijkomende taak voor de centra voor algemeen welzijnswerk, namelijk de organisatie van neutrale ontmoetingsruimtes. Dat zijn neutrale plaatsen bestemd voor situaties waarbij na een scheiding het contact tussen ouder en kind gedurende bepaalde tijd onderbroken werd of zodanig conflictueus verloopt dat het welzijn van het kind hierdoor in het gedrang komt. Het besluit levert een decretale basis voor de Vlaamse subsidiëring van de neutrale ontmoetingsruimtes.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot wijziging van het besluit over de primaire preventie van de veteranenziekte in voor het publiek toegankelijke plaatsen. Het besluit bepaalt onder meer de algemene maatregelen (inzake temperatuur, installaties, beheersplan) die genomen moeten worden in alle voor het publiek toegankelijke plaatsen. Er wordt een overgangs- periode van tien jaar voorzien voor bestaande uitrustingen. Nu blijkt dat door allerlei praktische problemen de oorspronkelijk vooropgestelde timing niet gehaald kan worden. Exploitanten van bestaande risico- installaties krijgen daarom een extra jaar tijd. Deze verlenging wordt echter niet toegestaan voor inrichtingen waar het risico op besmetting met legionella als "hoog" wordt ingeschat: ziekenhuizen, rusthuizen en koeltorens. Dat geldt ook voor locaties waar in het verleden gevallen van de veteranenziekte werden vastgesteld: hotels, tentoonstellingen en whirlpools. In de communicatie met de sector en met het grote publiek zal vanaf nu de omschrijving "aerosol" (waterdamp) consequent gebruikt worden.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---