Vlaamse overheid

Op voorstel van Renaat LANDUYT, minister vice-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, hecht de Vlaamse regering haar goedkeuring aan de uitvoering van het statistisch meerjarenprogramma, dat bestaat uit nieuwe statistische actieprogramma's en een opvolgingsrapportering.

Algemeen gezien heeft de Vlaamse overheid in deze beleidsperiode 933 nieuwe statistische reeksen gedefinieerd, waarvan er nu reeds 734 feitelijk ingevuld zijn.

Hieronder volgen enkele interessante voorbeelden:


1. Onderwijs
PISA (Program for International Student Assessment) is een internationaal project waar door middel van onderwijskundige testen bij 15-jarigen op school de leesvaardigheid, de wiskundige en de wetenschappelijke geletterdheid wordt getest. Het PISA-project beoogt internationaal vergelijkende indicatoren. In Vlaanderen wordt het onderzoek uitgevoerd door de Vakgroep Onderwijskunde van de Universiteit Gent. De afdeling Begroting en Gegevensbeheer van het departement Onderwijs ziet toe op het verloop ervan.


2. Personeelsbeleid
Het aantal personeelsleden dat in de loop van een jaar in dienst getreden is van de Vlaamse overheid ten opzichte van het aantal dat de Vlaamse overheid verlaten heeft. Dit is reeds een eerste explicitering van de rapportering in het kader van de managementorde P&O (personeel en organisatie).


3. Energie
Dit omvat een enquête over het energiegebruik en energiegedrag van de Vlaming. De tweejaarlijkse uitvoering van deze enquête levert cijfermateriaal om de effectiviteit van het beleid te meten.


4. Landbouw
In het kader van de beleidsondersteuning voor een duurzame Vlaamse land- en tuinbouw en het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling werd binnen de administratie Land- en Tuinbouw de Vlaamse Onderzoekseenheid voor Land- en Tuinbouweconomie (VOLT) opgericht. Die heeft als taak het beleid van cijfers te voorzien over het aantal bedrijven, areaal en het aantal dieren in de biologische landbouw.


5. Werkgelegenheid
PASO (Panel Survey of Organisations) bevraagt jaarlijks vestigingen van Vlaamse bedrijven in verband met de vraagzijde van de arbeidsmarkt. De eerste ronde vond plaats in 2002. Dit resulteert in een schat aan informatie omtrent de organisatie van het personeels- beleid in bedrijven, de in- en uitstroom van personeel, het loopbaanbeleid, de werknemersparticipatie, het sociaal overleg en dergelijke.

Hierdoor heeft de Vlaamse overheid het enkele jaren geleden vaak aangeklaagde tekort aan eigen Vlaamse statistieken volledig weggewerkt. Alle statistieken zijn vrij te consulteren op de website van de administratie Planning en Statistiek: http://aps.vlaanderen.be

persinfo : Marie De Vliegher, woordvoerster van minister Landuyt - tel. 02 553 25 11
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---