Gemeente Dordrecht

Persbericht Dordrecht

Voorbereiden hoger grondwaterpeil

Het college van B&W vraagt de gemeenteraad ¤ 675.000,-- beschikbaar te stellen voor de voorbereidende werkzaamheden om het grondwaterpeil te verhogen in het aandachtsgebied funderingen. In 32 gebieden wordt bekeken welke technische voorzieningen aangebracht kunnen worden om het grondwaterpeil te verhogen en hoeveel dit gaat kosten. De gemeente kiest hiermee voor een probleemgerichte aanpak van de grondwaterproblematiek in Dordrecht.

Aanpak grondwaterprobleem
De voorgenomen aanpak van lage grondwaterstanden in relatie met de funderingsproblematiek heeft de hoogste prioriteit. Het funderingsonderzoek geeft aan op welke plekken het grondwaterpeil verhoogd moet worden om droogstaande houten paalfunderingen, die nog voldoende draagkracht hebben, te redden. Alleen als de houten paalfunderingen licht of nog niet zijn aangetast, is het verhogen van het grondwaterpeil zinvol. Uit onderzoek van het ingenieursbureau Fugro in opdracht van! de gemeente blijkt dat verhoging van het grondwaterpeil mogelijk is in 32 gebieden. Deze aanpak staat beschreven in de nota "Aanpak grondwaterproblemen", die het college dinsdag 6 januari 2004 heeft vastgesteld.

Kosten grondwaterbeheer
De kosten voor het grondwaterbeheer zijn afhankelijk van de te treffen voorzieningen in de 32 gebieden. Deze voorzieningen bestaan voornamelijk uit pompen en infiltratiebuizen. De aanlegkosten van deze maatregelen bedragen ¤ 5,15 miljoen. De beheerskosten bedragen jaarlijks ¤ 300.000,-- tot ¤ 500.000,--, maar worden dit jaar nader onderzocht. Bij de behandeling van de kadernota 2005 wordt besloten of dit geld beschikbaar wordt gesteld voor het grondwaterbeheer. Op dit moment is er landelijk nog geen financiering geregeld voor de aanpak van de grondwaterproblematiek. De gemeente Dordrecht stuurt een brief naar de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat om haar te wijzen op de noodzaak de financiering voor de maatregelen in ! het kader van het grondwaterbeheer te regelen.

Landelijke ontwikkelingen: 'Samenleven met grondwater' De minister van Verkeer en Waterstaat wil voor de zorg voor het ondiepe grondwater een wettelijke regeling opstellen. De Commissie Integraal Waterbeheer brengt hierover een advies uit met de titel 'Samenleven met grondwater'. De kern van dit advies luidt dat de gemeente een centrale rol heeft bij zowel het voorkomen als het oplossen van grondwaterproblemen. Grondwateroverlast Aanpak van grondwateroverlast krijgt uitsluitend prioriteit als deze overlast gezondheidsrisico's met zich meebrengt voor bewoners van woningen. In alle andere gevallen wordt de overlast aangepakt indien groot onderhoud aan de openbare ruimte plaatsvindt.

Commissiebespreking
De raadscommissie Wonen en Leefbaarheid bespreekt de aanpak van de grondwaterproblematiek en de evaluatie van de funderingsaanpak op 21 januari 2003 in de Raadza! al van het Stadhuis. De nota' s "Evaluatie Funderingen" en "Aanpak grondwaterproblematiek" liggen ter inzage in het Stadskantoor en staan op www.dordrecht.nl/funderingen.