Gemeente Lisse

09-01-2004 Nieuw: de raadsinformatiebijeenkomst

Nog altijd blijkt het een drempel voor burgers te zijn om te spreken aan het begin van de raadsvergadering. Om die drempel lager te maken, denken wij dat het een stap in de goede richting is om deze informelere bijeenkomsten te organiseren. Zij vinden een week voor de raadsvergadering plaats.

Tijdens een raadsinformatiebijeenkomst kunnen burgers in een minder formele sfeer en in een kleiner gezelschap laten weten wat ze vinden van bepaalde zaken. Wij verwachten dat veel burgers dat prettiger vinden. Overigens blijft het gewoon mogelijk om aan het begin van de raadsvergadering gebruik te maken van het spreekrecht! De gemeenteraad kan mensen ook uitnodigen om naar de bijeenkomst te komen.

Een ander voordeel is dat raadsvoorstellen inhoudelijk aan de orde kunnen worden gesteld zonder dat er al standpunten worden ingenomen. Verder kunnen wethouders op deze avonden actief informatie verschaffen over actuele ontwikkelingen binnen hun beleidsterrein. En tenslotte kunnen ook de leden van de raad onderling van gedachten wisselen. Al met al zijn deze bijeenkomsten dus bedoeld om de politiek toegankelijker te maken voor het publiek, namelijk de inwoners en de vele verenigingen van Lisse!

Hoe ziet een bijeenkomst er uit?
Een raadsinformatiebijeenkomst begint om 20.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Er zal steeds een andere voorzitter zijn en er zullen steeds maximaal tien personen (CDA max. 3 personen, Nieuw Lisse max. 2 personen, de overige fracties max. 1 persoon en de voorzitter) rond de vergadertafel zitten. Het raadspresidium stelt de agenda vast en bepaalt waar wordt vergaderd.

De agenda zal er als volgt uitzien:

1. vragenronde

2. uitnodigen/inspreken burgers

3. informatieverstrekking vanuit het college
4. bespreking raadsvoorstellen

5. bespreking lopende zaken

6. thema´s

7. door de raad aangedragen onderwerpen

Wij hopen op deze manier uw interesse in de gemeentelijke politiek te kunnen stimuleren. En vooral hopen wij dat het u stimuleert om uw mening te geven over uiteenlopende zaken. Want pas dan komen wij erachter wat u nu werkelijk vindt! Op 22 januari a.s. vindt de eerste raadsinformatiebijeenkomst plaats. De eerste raadsvergadering is op 29 januari a.s. Wij hopen u te mogen verwelkomen!

Ga hier naar de agenda's van de raad en de
raadsinformatiebijeenkomsten