Universiteit Maastricht

9 Januari 2004

Vanwege grote verdiensten voor de UM
Scheidend rector Kruseman onderscheiden met Tans Penning

Prof.dr. Arie Nieuwenhuijzen Kruseman heeft vanmiddag bij gelegenheid van zijn terugtreden als Rector Magnificus uit handen van bestuursvoorzitter dr.ir. Jo Ritzen de dr. J.G.H. Tans Penning ontvangen vanwege zijn grote verdiensten voor de Universiteit Maastricht (UM). De onderscheiding is toegekend door de Universiteitsraad met instemming van het College van Decanen.

Prof. Nieuwenhuijzen Kruseman is vanaf 1987 aan de UM verbonden. Naast zijn hoogleraarschap Interne Geneeskunde in het bijzonder de Endocrinologie heeft hij zich sinds 1992 tevens ingezet voor het bestuur van de UM. Gedurende 7 jaar is hij lid geweest van het Bestuur van de Faculteit der Geneeskunde, achtereenvolgens als portefeuillehouder Onderwijs, vice decaan en decaan. Daarna heeft hij gedurende een periode van zes jaar het ambt van rector magnificus vervuld.

Prof. Kruseman heeft zich in de uitoefening van zijn bestuurslidmaatschappen laten gelden als een visionair bestuurder met een niet aflatende aandacht voor onderwijsvernieuwing en verhoging van de kwaliteit van de wetenschapsbeoefening. Naast het bestuur van de faculteit en universiteit van alle dag, is hij trekker geweest van een aantal processen van groot gewicht, waaronder het project Onderwijsvernieuwing FORUM en de ontwikkeling van de strategie MUCH. Prof. Nieuwenhuijzen Kruseman heeft de UM vertegenwoordigd in landelijke overlegorganen. Zo maakte hij deel uit van het Presidium van de vereniging van universiteiten VSNU en heeft hij het voorzitterschap van het Rectorencollege vervuld. Verder is hij lid of lid geweest van een aantal voor de UM belangrijke externe bestuurscolleges.

De Tans Penning UM is genoemd naar dr. Sjeng Tans, grondlegger van de Universiteit Maastricht. Prof. Kruseman is de 15e persoon aan wie de hoogste UM-onderscheiding is toegekend.