Ingezonden persbericht


Persbericht 9 januari 2004

Kamervragen Visverbod in zone waar gifvaten liggen

Den Haag/ Utrecht 9 januari 2004 -D66 heeft vanmiddag kamervragen gesteld over een visverbod voor een zone in de Noordzee waar de gifvaten kunne linnen liggen. Boris van der Ham stelde de vragen naar aanleiding van het pleidooi van Stichting De Noordzee voor een visverbod langs de route die de Andinet heeft gevolgd. Volgens de milieuorganisatie is een verbod mogelijk op basis van de Wet beheer Rijkswaterstaatswerken (Wbr) en Europese regels. Tot nu toe heeft de overheid alleen een negatief vangstadvies afgekondigd. Zonder verbod blijft het risico dat vissers arseenpentoxide opvissen te groot, zo stelt Stichting De Noordzee. Die risico s gelden met name voor vissers uit het buitenland en als het zoeken naar de losse 63 vaten lang gaat duren.

Naast D66 willen ookde PvdA en de SP opheldering over het feit dat volgens de regering een verbod juridisch niet mogelijk zou zijn. In het geval een verbod op zee inderdaad niet mogelijk is vinden zij dat er in de toekomst meer wettelijke mogelijkheiden moeten komen. Stichting De Noordzee pleit al jaren voor betere wet- en regelgeving op zee. Onlangs adviseerde de commisse advies inzake waterstaatswetgeving (CAW) ook al dat op de Noordzee betere wet- en regelgeving moet komen. Veel wetten en regels die op land gelden zijn nu niet van toepassing op de zee buiten de 12 mijls zone (22 kilometer uit de kust).


Voor informatie: Michel Langendijk, woordvoerder Stichting De Noordzee, 06 - 55942646

Zie onderstaande kamervragen D66


Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid en de staatsecretaris van Verkeer en Waterstaat over de onmogelijkheid om een wettelijk visverbod af te kondigen rond het gebied van de giftige vracht van de 'Andinet'.

1 Kan de regering nader uiteenzetten waarom de regering meent dat er in de door rijkswaterstaat aangewezen zone juridisch geen visverbod mogelijk is?

2 Wat denkt de regering van de suggestie van de stichting Noordzee dat dit juridisch wel mogelijk is op basis van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (WBR) artikel 6 of Europese regelgeving (1)

3 Acht de regering, indien een verbod momenteel inderdaad niet mogelijk is, het noodzakelijk wetgeving voor te maken? Is het niet noodzakelijk en wenselijk dat er een overkoepelend orgaan komt dat hierover besluiten neemt? Welke stappen gaat de regering nemen dit te realiseren of te bevorderen?

(1) COUNCIL REGULATION (EC) No 2371/2002 on the conservation and sustainable exploitation of fisheries resources under the Common Fisheries Policy