Gemeente Den Haag

januari 2004
Oplossing voor continuering welzijnswerk Laak, Schilderswijk en Ypenburg (9 januari)

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om nieuwe subsidierelaties aan te gaan voor het welzijnswerk in Laak, Schilderswijk en Ypenburg. Dit raadsvoorstel is noodzakelijk voor continuering van de uitvoering van het welzijnswerk.

Op 1 december 2003 heeft de rechtbank het faillissement van de Stichting Ondernemend Welzijn uitgesproken. Het college stelt voor om het welzijnsaanbod van de Stichting Ondernemend geografisch te splitsen en aan te sluiten bij het stadsdeelniveau. Voorgesteld wordt het welzijnswerk voor de Schilderswijk en Laak onder te brengen bij twee afzonderlijke nieuwe stichtingen: de Stichting Welzijn Laak en de Stichting Welzijnswerk Schilderswijk.
De bestaande welzijnsorganisaties Escamp en Centrum hebben het initiatief genomen om het bestuur van deze nieuwe stichtingen op zich te nemen. De nieuwe stichting voor de Schilderswijk zal nauw samenwerken met welzijnsorganisatie Centrum en de nieuwe stichting voor Laak met de welzijnsorganisatie Escamp.
Verder stelt het college voor om het welzijnswerk in Ypenburg uit te laten voeren door de Stichting Welzijnsorganisatie Haagse Hout. Daarmee wordt het welzijnswerk in het stadsdeel Ypenburg-Leidschenveen gebundeld bij één welzijnsorganisatie.
Voordeel van deze oplossing is dat er gebruik kan worden gemaakt van de expertise van Haagse welzijnsinstellingen. Ook wordt aangesloten bij het gebiedsgericht werken (welzijnsorganisatie per stadsdeel). Verder ontstaat op deze manier geen discontinuïteit in het welzijnsaanbod.

De raadscommissie voor Sociale Zaken, Zorg, Welzijn en Integratie vergadert op 14 januari a.s. over het raadsvoorstel.